сряда, 8 февруари 2023 г.

36 доживотни присъди за полицай, изнасилвал жени в продължение на 17 години

 

Съд в Лондон осъди на 36 доживотни присъди бившия служител на полицията на британската столица Дейвид Карик, който се призна за виновен за 85 престъпления, сред които сексуално насилие срещу 12 жени, съобщиха местните медии. 

48-годишният Карик ще трябва да прекара поне 30 години в затвора, преди да може да кандидатства за предсрочно освобождаване.

Бившият полицай е извършвал престъпленията в продължение на 17 години - от 2003 до 2020 г. Той е разкрит през 2021 г., когато една от жертвите му решава да се обърне към правоохранителните органи след като става известна историята на Сара Евърард, жителка на Лондон, която е изнасилена и убита от полицая Уейн Казънс, получил за това доживотна присъда.

Карик постъпва на служба в лондонската полиция през 2001 г., когато е на 26 години. През 2005 г. преминава обучение по дела за домашно насилие, а през 2009 г. се присъединява към звеното, което охранява парламента, правителствените сгради и посолствата. По време на полицейската кариера на Карик многократно са подавани оплаквания за употреба на сила, но това не е довело до официални обвинения.

Първото от известните престъпления на Карик е извършено през 2003 г. Полицаят среща жена в бар и я изнасилва многократно - преди това я уверява, че е в безопасност, защото е полицай. Втората му жертва през 2004 г. е колежка от полицията, която се съгласява доброволно да прекара с него нощта, но той прави анален секс с нея без нейно съгласие. И двете жертви не се решават да съобщят за случилото се веднага.

Сред другите жертви на Карик са както жени, с които той току-що се е запознал (понякога чрез приложения за запознанства), така и такива, с които се е срещал известно време. Той е извършвал не само сексуално, но и психологическо насилие. Нарича една от жените своя робиня. Държал е други две затворени в малка стая под стълбището.

Разследването установява, че Карик е използвал положението си, за да спечели доверието на жените - и за да ги сплаши по-късно. По време на изнасилванията той използвал белезници и изпратил снимка на служебното си оръжие на една от жертвите с думите "Не забравяй, че аз съм шефът тук".

По време на съдебното заседание стана ясно, че Карик, който многократно е извършвал престъпления в нетрезво състояние, в ранна възраст е бил жертва на насилие от страна на родителите си, които злоупотребяват с алкохол. Съобщава се също, че е направил опит за самоубийство, докато е бил в ареста. При произнасянето на присъдата съдия Боби Чима-Гръб нарича Карик чудовище и смята, че той е направил опит за самоубийство по-скоро от самосъжаление, отколкото от разкаяние.

След произнасянето на присъдата на Карик комисарят на лондонската полиция Марк Роули се извини и обеща реформи за възстановяване на доверието на жените към полицаите. "Той е използвал позицията си на полицейски служител по най-отвратителния начин. Не е трябвало да бъде полицай. Не бяхме достатъчно строги и десетилетия наред не забелязвахме предупредителните знаци. Наистина съжаляваме - заяви Роули.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата