петък, 20 януари 2023 г.

Правителственият "Фалкон" транспортира от Охрид до София пребития българи

  

                             Снимка: Bulphoto

Правителственият самолет "Фалкон" с екип от Военномедицинска академия (ВМА) на борда ще транспортира до България нападнатия в Охрид Християн Пендиков, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет (МС). Малко преди 17 часа машината е кацнала в македонския град.

По-рано бе съобщено, че военният "Спартан" трябва да прибере в България пребития секретар на българския културен клуб "Цар Борис Трети". Самолетът обаче е спукал стъкло, което е наложило смяната.

По разпореждане на служебния премиер Гълъб Донев е организирано транспортирането до България. Правителственият самолет с двама лекари и реанимационна сестра на борда отпътува за Република Северна Македония, се казва още в съобщението на МС. Пострадалият Християн Пендиков ще бъде настанен във ВМА, където ще получи необходимото лечение.

Малко след 18 часа самолетът с пострадалия Християн кацна на летище "София", където го очакваше лично министърът на външните работи Николай Милков. 

Младият мъж бе нападнат снощи и жестоко пребит от трима нападатели, които са идентифицирани. Евродепутатът Андрей Ковачев, който съобщи за побоя, се е опитал да разговаря с пострадалия по телефона, но не е успял, защото Пендиков е със счупена челюст. Ковачев е разговарял по телефона с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи. От българското МВнР призоваха Скопие да спре престъпленията срещу българите и привикаха македонския посланик, за да му връчат протестна нота.

Междувременно евродепутатът Ангел Джамбазки съобщи в профила си във Фейсбук, че се очаква тази вечер Християн Пендиков да бъде настанен за лечение във Военномедицинска академия, като ще се нуждае от кръводарители. 

От коментарите под публикацията става ясно, че всички желаещи да дарят кръв за 23-годишния мъж трябва да го направят във ВМА, а кръвната група не е от значение. 

Нападението над нашия сънародник, секретарят на българския клуб в Охрид, представлява дързък и страхлив акт на непровокирана омраза. Подобна агресия заслужава не само остри думи и лозунги, но и активни действия с цел незабавно изясняване на случая и наказание на виновните. Това пък написа в профила си във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той призовава властите в Северна Македония да вземат незабавни мерки, с които да защитят не само реда и сигурността, но и правото на своята страна да се бори за място в европейското семейство.

Лидерът на ГЕРБ пише още, че с Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г. България даде на РСМ възможността не само да получи своята перспектива за интеграция в европейските институции, но и да се асоциира с ценностите на най-развитата демокрация в света. За съжаление този побой постави целия прогрес на РСМ под въпрос, смята Бойко Борисов.

"Този случай и редица подобни провокации, които се случват на Балканите, само пречат на общото цивилизовано бъдеще и единствено обслужват интересите на Русия и путиновия режим за разделение и хаос в Европа", завършва лидерът на ГЕРБ.

Клуб "Цар Борис Трети" в Охрид бе открит през октомври миналата година и до този момент срещу него има няколко посегателства, като най-напред нападнаха помещението със земеделско сечиво, през ноември счупиха с камъни светещата табела с името на клуба, а няколко дни по-късно по помещението беше стреляно с огнестрелно оръжие.

По-рано днес от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че България има готовност да организира въздушната евакуация на Християн Пендиков и да осигури неговото лечение у нас. Румен Радев остро осъди системните нарушения на правата на българите в Република Северна Македония и насаждането на омраза към тях, резултат на която е нападението срещу българина Християн Пендиков в Охрид.

В същото време министър-председателят Гълъб Донев поиска съдействие при организацията по транспортирането на Пендиков за лечение в България от македонския премиер Димитър Ковачевски. Той изрази готовност за подкрепа при транспортирането със самолет на бития, както и за пълно разследване на случая и подвеждане под отговорност на извършителите.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

 

Новините от днес и със задна дата