петък, 20 януари 2023 г.

Криминализират отказа на водачи на тест за дрога

  

Да бъде криминализиран отказът на водачи на МПС да бъдат проверени за наркотици, предвиждат приети на първо четене промени в Наказателния кодекс.

Със 162 гласа "за" депутатите приеха законопроекта на ГЕРБ-СДС за промени в НК, внесен от Христо Терзийски. Той предвижда отказът от шофьорите да се приравнява на установена употреба на наркотични вещества или техни аналози и да се наказва по съответния ред.

Според настоящата разпоредба на член 343б - "Който управлява моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества или техни аналози, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от 500 до 1500 лева". 

Христо Терзийски аргументира предложението с големия брой откази от водачи на МПС за тестване.

Втора група промени цели премахване на контролния талон към свидетелството за управление на моторно превозно средство с цел намаляване на административната тежест върху водачите.

Парламентът прие на първо гласуване общо осем законопроекта за промени в НК.

Със законопроекта на "Възраждане" се преодолява законодателна празнина, при която местопроизшествието не е изрично посочено като квалифициращ признак на престъплението, с изключение на "извършено на пешеходна пътека". С промените се въвежда по-тежка наказуемост за деяния, когато моторното превозно средство навлезе в площи извън пътното платно, на които се намират пешеходци - тротоари, спирки на обществения транспорт и др.

В законопроекта на БСП се посочва, че е налице обективната необходимост да бъдат направени промени в тежестта на предвидените наказания. Отбеляза се, че с допълнителна тежест могат да бъдат посочени случаи от последните месеци на причиняване на смърт на служители на МВР при изпълнение на служебните им задължения. Твърди се, че увеличаването на наказанието "лишаване от свобода", на размерите на глобата и предвиждането на конфискация на цялото имущество на дееца ще има резултат по отношение на превенцията на подобен род престъпления.

Вторият законопроект за промени в НК на "Възраждане" е свързан с необходимостта от предвиждане на наказателна отговорност за случаите на трафик на хора през нашата граница. Предлага се включване на нови санкции, като временно отнемане на използваното за подобна незаконна дейност моторно превозно средство и спирането му от движение.

С друг законопроект, на Корнелия Нинова от левицата се разглеждат две групи престъпления - престъпления, свързани с детската порнография и управлението на моторно превозно средство след употреба на алкохол с концентрация в кръвта над 2 на хиляда, установено по надлежния ред, или когато разрешената скорост е превишена с повече от 50 км/ч.

Законопроектът на "Продължаваме Промяната" предвижда завишаване на наказанията за незаконен улов и определя конкретен праг на нарушенията в горите, с оглед на установената противоречива практика при работата на контролните и правораздавателните органи.

Със законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, внесен от Хамид Хамид от ДПС, се предвижда от дефиницията за престъпление, извършено при условията на домашно насилие, да отпадне изискването за системност. Това се очаква да доведе до разширяване на мерките за защита от домашно насилие и прилагане на по-ефективна държавна политика при борбата с него.

Със законопроекта на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС се предлага завишаване на размера на санкциите за всеки, който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места. Сега наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от сто до триста лева.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата