сряда, 4 януари 2023 г.

Край на трудовата книжка, отива в компютъра

  

Парламентарната комисия по социална политика реши да изпрати в историята трудовата книжка. По предложение на бившия министър на електронното управление Божидар Божанов от ДБ депутатите гласуваха хартиеният документ, който съдържа целия ни трудов стаж през годините, да бъде вкаран в електронен регистър.

Вместо трудова книжка ще имаме "единен електронен трудов запис", решиха 15 народни представители, като двама се възпротивиха на иновацията.

В мотивите към законопроекта Божанов и група депутати от ДБ посочват, че ще има електронен регистър на заетостта, който ще се поддържа от Агенцията по заетостта. В него щели да се вписват всички данни от трудовата книжка, като служителите ще имат право на пълен достъп до трудовото си досие.

"Трудовата книжка отдавна трябваше да е отпаднала", заяви Божанов. Според него електронното водене на данните имало практически ползи за работодателя и работниците, цитира го БТА.

От Министерството на труда и социалната политика обаче имат забележки към законопроекта. Заместник-министърът Емил Мингов беше категоричен, че темата за промени по въпроса за трудовата книжка трябва да се обсъди във формата на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

От КНСБ също изразиха притеснения относно някои текстове в законопроекта, но посочиха, че е необходимо електронната трудова книжка да стане факт.

От ГЕРБ-СДС и "БСП за България" изразиха принципна подкрепа, но депутатите от двете формации казаха, че е необходимо между първо и второ четене да се прецизират текстовете.

Иван Матев от "Продължаваме Промяната" пък направи сравнение със спестовните книжки. По думите му, щом вече няма спестовни книжки, не разбирал защо е необходима и хартиената трудова книжка.

Понеже в училищата вече имало електронни дневници, нямало проблем трудовата книжка също да е електронна, нямат нищо против и от "Български възход", по думите на Даниела Дашкова.

"Възраждане" не подкрепя законовата промяна, заяви депутатът Георги Георгиев. Той изтъкна, че не вижда никакви затруднения в използването на трудовата книжка, за да се налага да бъде отменяна.

Трудовата книжка е официален удостоверителен документ за вписаните в нея обстоятелства, свързани с трудовата дейност на работника или служителя. При постъпване на работа работникът или служителят е длъжен да представи на работодателя трудовата си книжка.

Тя се съхранява от работника или служителя, който е длъжен да я представя на работодателя при поискване, както и за вписване на нови обстоятелства в нея. В трудовата книжка се вписват всички лични данни за работника или служителя, както и вида на трудовото му правоотношение, времето, което му се признава за трудов стаж, изплатените обезщетения при прекратяването на трудовия договор. 

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата