сряда, 18 януари 2023 г.

Жестокото убийство на 67-годишния мъж е извършено заради отказан заем от 200 лева

  

                      Снимка: Bulphoto

67-годишният Атанас Николов от хасковското село Гарваново е бил убит заради отказан заем от 200 лева. Извършителят, който е 30-годишен мъж, е задържан в Благоевград и е направил пълни самопризнания. Повдигнати са му обвинения. Това стана ясно от съвместен брифинг на директора на полицията в Хасково старши комисар Атанас Ненков и окръжния прокурор на Хасково Иван Стоянов. 

Тялото на жертвата бе намерено около 23 часа на 16 януари в коридора на къщата в хасковското село Гарваново от съседи. Изпратените на място полицейски служители и съдебен лекар установили травма в областта на теменната част на главата. Извършена е аутопсия, а експертна справка от нея показва, че става въпрос за множество нанесени удари в теменната част на главата на жертвата с тъп тежък предмет. 67-годишният Атанас е живеел сам и се е занимавал с животновъдство.

След подадения сигнал за престъплението полицията в Хасково започва работа по горещи следи и с помощта на видеокамери в селото стига до заподозрения извършител.

"По най-бърз начин и с умисъл той тръгва да се оттегля в посока София. Казал на близките си да поддържат версията, че ще пътува до Германия", обясни старши комисар Атанас Ненков. Той допълни, че към Благоевград полицията се е насочила, установявайки в хода на разследването, че преди Нова година задържаният е работел във фабрика за обувки там и е имал връзка с момиче.

Задържаният се е опитал и да укрие веществени доказателства, като е хвърлил дрехите, по които според полицията е имало следи от кръв и следи от жертвата.

След разпити пред разследващи и пред съдия от Окръжен съд - Хасково, той е признал вината си, уточни окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов.

 Повдигнато му е обвинение за умишлено убийство по особено жесток начин. За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода между 15 и 20 години; доживотен затвор и доживотен затвор без замяна. По думите на Стоянов като мотив за извършеното убийство задържаният посочва паричен заем от 200 лв., който поискал от жертвата.

div id="M742428ScriptRootC1188759">

"Твърди, че и друг път е взимал по-малки суми от него, които впоследствие е връщал, но този път такъв му е бил отказан. Възникнали са пререкания между двамата, те са се познавали добре и вследствие на пререканията е възникнал скандал между двамата, прераснал в сбиване", каза още окръжният прокурор на Хасково. 

Днес прокуратурата ще внесе искане за налагане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

По случая са разпитани множество свидетели, част от които и пред съдия. Назначена е съдебномедицинска експертиза. Предстоят и други процесуално-следствени действия, едно от които е да се изясни дали извършителят е взел пари от дома на жертвата.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата