Българската православна църква отбелязва Зачатие на св. Анна, майката на Света Дева Мария - света Богородица.

На праведната Анна са посветени още два празника: на 25 юли се чества успението ѝ, а на 9 септември, веднага след Рождеството на Св. Богородица, е празникът на нейните родители Свети Йоаким и Анна

В календара на православната църква днешният празник е тясно свързан с празника на Рождество на Пресвета Богородица. Това е денят, в който св. Анна е заченала Пресвета Богородица, дала на човечеството Исус Христос. Затова този ден се чества като празник на майчинството.

Св. Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени. Праведните Йоаким и Анна дълго време нямали деца и много тъгували. Макар и вече престарели, желанието и молитвите им към Бога били толкова искрени, горещи и всеотдайни, че той изпълнил молбата им. Един ден при Анна се явил Архангел Гавраил и ѝ открил, че ще роди преблагословена дъщеря, чрез която ще се благословят всички земни племена и целият свят ще получи спасение. След девет месеца - на 8 септември, семейството било ощастливено с момиченце, което нарекли Мария, бъдещата майка на Исус.

В народния календар освен с майчинството, денят се свързва и с обръщането на слънцето на изток, към пролет, и с нарастването на деня. Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов късмет.

Сутринта се гадае и по първия гост в дома. Ако влезе първо мъж, повече мъжки животни ще се раждат през годината. Затова се спазва традицията жените да си гостуват по съседски. На този ден празнуват Анна, Ана, Анета, Аника и др.