понеделник, 19 декември 2022 г.

Турция ще построи паметник на убития български граничен полицай Петър Бъчваров

  

                                           Снимка: БТА

 Турция ще построи паметник на убития български граничен полицай Петър Бъчваров, съобщи пред журналисти председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, който е на посещение в съседната ни държава.

Това е казал турският външен министър Мевлют Чавушоглу на срещата си с Вежди Рашидов.

Паметникът ще се намира на границата между двете страни, уточни председателят на българския парламент.

Това, което се случи на границата, е тъжно, една трагедия, един млад човек си отиде. Всички сме убедени, че това не е политика, а инцидент, добави той.

32-годишният сержант от Гранична полиция бе убит на 7 ноември до елховското село Голям Дервент. Във фаталната вечера граничен наряд в състав сержант Бъчваров и служител на Министерство на отбраната вижда срез в оградата. Двамата слизат от автомобила, с който са се придвижвали и в този момент от турска територия по тях е открита стрелба. Граничният полицай е убит още с първия изстрел в главата, а военнослужещият успява да се прикрие зад колата и отвръща на огъня. Групата мигранти се изтегля навътре в турска територия.

По-рано днес след срещата между Рашидов и председателя на Великото национално събрание на Турция Мустафа Шентоп стана ясно, че българският парламент ще бъде инициатор на международна среща на високо равнище между ЕС и Турция по въпросите на миграцията, контрола на границите и облекчаване на визовия режим.

Поех ангажимент България да бъде посредник, да седнем най-накрая да решим проблемите с миграцията, каза председателят на българското Народно събрание. Те се решават с думи, с участие, с взаимопомощ, изтъкна той. Според Рашидов така ще бъде възобновен процесът, започнат през 2018 г. във Варна от бившия премиер Бойко Борисов.

Постигнахме съгласуваност с г-н Рашидов, че в най-кратък срок между Турция и България с участието на международни партньори от други национални парламенти ще бъде организирана конференция по въпросите на миграцията, посочи и Мустафа Шентоп.

По думите на Рашидов важен проблем, както за цяла Европа, така и за България, и за Турция, е въпросът за миграцията. Той подчерта, че Турция се грижи за близо 4 милиона мигранти на своя земя.

Новините от днес и със задна дата