вторник, 27 декември 2022 г.

Армията и полицията на Сърбия са в най-високата степен на бойна готовност заради Косово / видео

  

Армията и полицейските специални подразделения на Сърбия са в пълна бойна готовност, повишена до най-висока степен, заради напрежението с Косово. Това разпореди президентът на страната Александър Вучич, който е и върховен главнокомандващ, съобщават сръбските медии.

Заповедта на Вучич бе оповестена от министрите на отбраната и на вътрешните работи Милош Вучевич и Братислав Гашич, информират сръбската държавна агенция ТАНЮГ и Радио В92.

Вътрешният министър направи изявление, в което оповести, че според разпореждането на президента е повишил до пълна бойна готовност всички части на вътрешното министерство, жандармерията и специалните подразделения. Те ще бъдат под командването на началника на Генералния щаб и ще изпълняват неговия оперативен план.

Повишаването на бойната готовност на сръбската армия и полиция идва, след като Вучич нареди да бъдат взети всички мерки за защита на сърбите в Косово.

Заповедта му дойде след нареждането на косовския премиер Албин Курти да бъдат прехвърлени полицейските сили в северната част на Косово, съобщава вътрешното министерство на Сърбия.

Според сръбските медии Косовските сили за сигурност също са в пълна бойна готовност в северната част на страната, където са разположили 1500 полицаи.

По този повод военният министър на Сърбия Вучевич заяви, че "това приближава ситуацията на крачка от действията, които ще предприеме армията на Сърбия, за да защити териториалната цялост, суверенитета и всички граждани на Сърбия, като предотврати погром и терор на сърби, независимо къде живеят те".

"Президентът на Сърбия, като върховен главнокомандващ, издаде заповед за поставяне на армията на Сърбия в най-висока степен на бойна готовност, това ще рече в готовност до ниво на използване на въоръжена сила, или с други думи на военния потенциал на въоръжените сили на Сърбия", каза Вучевич.

Белград предупреди и по-рано, че е готов да се намеси, ако властите на Косово предприемат силови действия спрямо косовските сърби.

Кадри в социалната мрежа "Телеграм" показаха предислоциране на сръбска военна техника, армия и полиция само на 2 км от граничния пункт "Ярине" между Сърбия и Косово.

Премиерът на Косово Албин Курти по-рано в понеделник се срещна с командващия КейФОР генерал-майор Анджело Микеле Ристуча и с ръководителя на ЕУЛЕКС Ларс Гунар Вигемарк, съобщи за БТА косовската агенция КосоваПрес. Те са се договорили "за продължаване на тясното междуинституционално сътрудничество и координиране на действията с цел опазването на мира и сигурността за всички граждани на Косово, което е обща цел и приоритет на институциите на Косово, КейФОР и ЕУЛЕКС".

Според косовската медия "на срещата бяха обсъдени действията на престъпните структури в северната част на Косово, които сериозно засягат сигурността в страната".

Общият извод от тази среща е, че трябва да се възстанови свободата на движение и че не трябва да има барикади по нито един път, информира КосоваПрес.

Преди срещата Курти беше изпратил писмо на КейФОР, че ако не съдействат за премахването на 11 барикади, то в Косово имат план как сами да го направят. 

Напрежението между Сърбия и Косово не стихва, след като косовските сърби отказаха да подменят регистрационните си табели с косовски номера.

Само преди ден пък Прищина забрани на сръбския патриарх Порфирий да посети Печката патриаршия на косовска територия преди големия празник Рождество.

Новините от днес и със задна дата