понеделник, 26 декември 2022 г.

Възмутително: Русия обяви за издирване българина Христо Грозев от Bellingcat

  

         Скрийншот: YouTube/Продолжение следует

Федералната служба за сигурност на Русия обяви за издирване българина Христо Грозев от разследващия сайт Bellingcat.

Той се издирва по член от Наказателния кодекс на Руската федерация, се казва в съобщение на руското вътрешно министерство, публикувано на сайта на ведомството на 26 декември, понеделник, информира ТАСС.

Изданието Bellingcat, в което работи българинът, преди време бе обявено от Русия за чуждестранен агент и нежелано на нейна територия.

В края на юли 2022 представител на ФСБ заяви в ефира на телевизионния канал "Россия-24" за съпричастност на Грозев към опит да бъдат отвлечени руски бойни самолети. Тогава бяха цитирани три такива - бомбардировач Су-24, изтребител Су-34 и свръхзвуков ракетоносач Ту-22 М3.

Според руската страна акцията е била организирана от службата за сигурност на Украйна, а Грозев е координирал действията на участниците в операцията.

ТАСС съобщава и биографични данни за българина. Посочва се, че той е 53-годишен, роден в Пловдив, работил в местни радиостанции и в други медии, а през 1995 г. е поканен на работа в американската компания Metromedia, където да се занимава и с нейните руски активи.

На руска територия Грозев стартира немалко медии - "Радио Ника" в Сочи, "Канал Мелодия" и "Елдорадио" в Санкт-Петербург и десетки други радиа в балтийските държави, във Финландия, България, Унгария.

През 2006 г. Грозев продава всичките си медийни проекти в Русия, а през 2016 г. ФСБ анулира разрешението му за пребиваване в Руската федерация, пише още руската държавна информационна агенция.

През ноември Христо Грозев спечели "Наградата на Основателите" на ICFJ (Международен център за журналисти) за високи постижения в областта на журналистиката.

Базираният в Нидерландия сайт Bellingcat, създаден през юли 2014 г. от британския блогър Елиът Хигинс, е специализиран в журналистика, основаваща се на анализа на достъпни в интернет данни. 

Сайтът разследва катастрофата в Източна Украйна на самолета, извършвал полет МН17, при който загинаха 298 души през 2014 г., отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и на опозиционера Алексей Навални. В последно време сайтът се фокусира върху руската военна интервенция в Украйна, отбеляза Франс прес, цитирана от БТА.

Пълна подкрепа и солидарност с г-н Христо Грозев, коментира евродепутатът Андрей Ковачев! България и ЕС са длъжни да защитят европейски гражданин, особено журналист, от агресивни режими като този на Путин, обявен от Европейския парламент за спонсор на тероризъм.
Абсолютен цинизъм е Кремъл да обявява "издирване" на Христо Грозев или на който и да било друг европейски гражданин - самите те трябва да отговарят пред международен трибунал за военни престъпления, допълни Андрей Ковачев!

Безплатна услуга за всички италиански пенсионери в България, които трябва да представят Dichiarazione di Esistenza in Vita allegata

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата