петък, 16 декември 2022 г.

Проверяват проруско паравоенно формирование у нас за престъпление против Републиката

  

Софийската градска прокуратура извършва проверка за евентуално извършено престъпление против Републиката във връзка със сигнал срещу Военен съюз - Българско народно опълчение "Шипка", съобщиха от държавното обвинение.

Сигналът е получен на 12 декември. В него се твърди, че дейността на Военен съюз - Българско народно опълчение "Шипка" е противодържавна и се излагат твърдения за евентуално извършени престъпления по Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс - Престъпления против Републиката.

На следващия ден наблюдаващ прокурор е възложил на ДАНС да извърши проверка по случая. След нейното приключване той ще прецени дали има достатъчно данни за извършено престъпление.

Неправителствената паравоенна организация Военен съюз - Българско народно опълчение "Шипка" е известна от години с крайните си послания. Те критикуват членството на България в НАТО и изпитват неподправена любов към режима на Путин в Русия. Те станаха известни още от времето, когато организираха хайки за незаконно задържане на мигранти по българо-турската граница, но на много от тях целта им беше не само да залавят, но и да ограбват мигранти. 

От фейсбук страницата на БНО "Шипка"  може да се види, че обсъждат създаването на паравоенни формирования и създаването на собствени "отделения, взводове, роти и батальони". Лидер на паравоенното формирование е Владимир Русев.

Подкрепени от Москва, паравоенни организации набират скорост в България

Новините от днес и със задна дата