четвъртък, 8 декември 2022 г.

Мигранти твърдят, че български полицаи ги държали в „клетка” без тоалетна, храна и вода (видео)

  

            Стопкадър: Видео на lighthousereports

Български полицейски власти държат мигранти в барака с решетки без право на процедура по международна закрила - това се твърди в ново видео от международното журналистическо разследване на девет европейски медии.

Журналистическият екип, работил и по случая с простреляния сириец, открива бежанци, които са били по думите им незаконно задържани в бараката.

Накман от Афганистан я описва като клетка. "Toва е място, където и животни не могат да живеят. Дървено помещение, нещо като затвор, с ужасна миризма, където няма тоалетна", коментира той. И друг мъж разказва, че бараката се ползва от граничните власти за временно задържане на мигрантите, преди да бъдат върнати обратно в Турция. И без да могат да подадат молба за закрила.

"Питахме за храна и вода, не ни дадоха. Той каза: "Ще Ви донеса от тоалетната. Вие не заслужавате да сте в тази страна", разказва Кенан.

Екип на bTV откри мястото от разследването. То се намира в двора на ГВУ-Средец. Днес бараката е празна. През миналия месец обаче е била пълна с хора. "Да видя хора вътре, човешки същества, ме накара да се почувствам много зле. Според нас идеята е на това място да бъдат задържани хора, които след това да бъдат върнати в Турция, без да бъдат регистрирани в България. При официално задържане и арест - трябва да се снемат отпечатъци и е възможно кандидатстване за убежище", разказа журналистката Мария Черешева.

Журналистите са търсили МВР за коментар, но без резултат. От пресцентъра на МВР отричат това. С този аргумент отказаха да отговорят и на въпросите на bTV по разследването. По-късно от Брюксел вътрешният министър Иван Демерджиев коментира: "Дали има такива клетки - отговорът ни е НЕ". А защо се появява сега този репортаж при положение, че се работи от октомври месец - питайте медиите. Поднасят го услужливо в дните преди съвета за Шенген."

Има съмнения също, че случилото се е със знанието на силите на Фронтекс у нас. Публикувани са снимки на автомобили на европейската агенция за гранична и брегова охрана, в непосредствена близост до бараката.

От Фронтекс проверяват случая.


Новините от днес и със задна дата