четвъртък, 8 декември 2022 г.

Догодина минималната заплата става 50% от средната за страната

  

Минималната работна заплата за следващата календарна година да се определя до 31 октомври на настоящата година и в размер не по-малък от 50 на сто от брутната средна заплата за страната за периода от дванайсетте месеца, предхождащи определянето й. Това реши на първо четене парламентът без нито един глас "против", като като прие предложените от "БСП за България" промени в Кодекса на труда.

Към момента това означава минимален размер от 850 лева, изчисляват вносителите. Новият механизъм за определяне на минималната заплата бе подкрепен от 175 депутати, само трима се въздържаха.

Целта на законопроекта, според вносителите, е своевременно обвързване на размера на минималната работна заплата с референтните стойности по директивата на ЕП и на Съвета относно адекватните минимални работни заплати в ЕС в условията на висока инфлация, ниски доходи и непрекъснато растящи разходи на живот.

В момента, след удръжките, реалният размер, който се получава, е 549 лева, т.е. - 45 лева над новата линия на бедност, посочват вносителите. Ако сега не се вдигне размерът на минималното трудово възнаграждение, по-късно ще се наложи много по-голямо увеличение и бизнесът ще бъде затруднен да изплаща такава заплата, се посочва още в мотивите.

По време на дебатите соцлидерката Корнелия Нинова не пропусна да обвини служебното правителство, че е замразило минималната заплата.

"Проблемът се казва служебно правителство. По време на консултациите получихме уверение от президента, че ще се разпореди за увеличение на минималната работна заплата, но няма и една стотинка за увеличение", каза тя. "Върху нас пада отговорността да коригираме поведението на служебния кабинет, който замрази доходите на гражданите. Нека да се знае кой е виновен, нека всеки си понесе отговорността. Защото ни омръзна партиите да са виновни, парламентът да е виновен, депутатите...", добави Нинова.

Бившият премиер Кирил Петков изтъкна, че ПП подкрепя предложението за увеличение на минималната заплата, независимо кой го издига.

"В този момент е задължително да увеличим минималната работна заплата, защото с инфлацията, която заля цяла Европа, много хора са на ръба на бедността", заяви Петков. А след като от всички партии изразиха одобрение на вдигането на минималната заплата, коментира: "Много се радвам, че има консенсус и след два месеца започваме да работим по важните въпроси".

Въпреки че подкрепят увеличението, от ГЕРБ предупредиха, че подобен подход ще увеличи сивата икономика и безработицата. Опасенията изрази бившата социална министърка Деница Сачева.

"Трябва да имаме предвид и дали увеличаването на минималната работна заплата с такава голяма стъпка няма да доведе до увеличение на сивата икономика. Ако внезапно се увеличи със 150 лв., без да е договорено със социалните партньори, това ще увеличи броя на хората, които работят на 4 часа договор", предупреди депутатката.

Бившият финансов министър Асен Василев не се съгласи. Той изтъкна, че в България се плаща най-ниската минимална работна заплата, дори по-ниска от Сърбия - с 15%. Това води до факта, че България губи работници към чужбина, констатира съпредседателят на ПП.

Той заяви, че няма как работник у нас, който получава доста по-висока заплата зад граница, изведнъж да е придобил "магически нови умения", докато е пътувал в колата към Сърбия или Гърция. По думите му по-високото заплащане в чужбина "със сигурност не се дължи на това, че са добили магически умения, минавайки през границата". 

"Това, че ще се увеличи сивата икономика, е несъстоятелен аргумент. Работодателите могат да въведат по-добра организация и повече машини", препоръча Василев. Той не приема и заплахата за увеличаване на безработицата. Изречението "няма кадри", от което се оплаквал бизнесът, трябвало да се допълни. "Няма кадри на нивата на заплащане, което ние предлагаме", каза Асен Василев. И обясни, че това е начинът да се задържи работната ръка у нас.

Елисавета Белобрадова обвини работодателите в сегрегация спрямо ромите. Според депутатката от "Демократична България" "губим огромно количество хора, защото не можем да припознаем много голяма част от българските граждани от ромски произход". "Само ние тук считаме така, на запад ги възприемат като равни на българските граждани", каза от трибуната Белобрадова.

От ДПС заявиха, че ще подкрепят минималната заплата да е 50% от средната, защото в България не бива да има работещи бедни.

Новините от днес и със задна дата