Надзорният съвет на Българската банка за развитие (ББР) е започнал проверка на събираемостта на кредитите, отпуснати през последната година. Това каза председателят на Надзорния съвет на банката Росен Карадимов. Той даде обяснения и за освобождаването на двама от досегашните членове на Надзорния съвет. 

Освобождаването на двамата членове на Надзорния съвет на ББР е заради направени разходи по облигационен заем, които се смятат за нецелеви, каза по bTV Росен Карадимов във връзка с решението на служебния министър на иновациите и растежа Александър Пулев да освободи от Надзорния съвет Валентин Михов (до неотдавна председател) и Васил Щонов.

Министърът на иновациите и растежа изпълнява функциите на едноличен собственик на акциите в капитала на ББР ЕАД.

"В основата на мотивите на това решение стои 2021 г. е взето решение за теглене на облигационен заем за 500 милиона евро. За да се развие, собственикът на капитала не е взел решение, но процедурата е продължила. Направени са разходи за консултанти. 1 милион лева са дадени на консултанти и адвокатски кантори", каза Росен Карадимов.  Според него бившите министри Даниела Везиева и Даниел Лорер не са подписали решението.

Карадимов уточни, че премени в Управителния съвет на ББР не са правени, а с решението на министъра от 1 декември в Надзорния съвет преобладават назначения от служебното правителство.

"В първото служебно правителство през 2021 г. Кирил Петков беше служебен министър и извади скандали около банката - той е имал благословията на президента, за да изнесе фактите около банката. Една година по-късно "Продължаваме промяната" продължава да говори за същите неща, но година и половина назначените надзорен и управителен съвет са били вътре", коментира Карадимов.

"Един сайт публикува информация, че ББР е сменила управителя на една от фирмите с големите заеми, свързана с Румен Гайтански, и е сложила човек на ГЕРБ. Ако това е вярно, решението е взето от УС, назначен по времето на Кирил Петков", каза още Карадимов.

Надзорният съвет на Българската банка за развитие ще възложи проверки по събирането на кредити през последната една година, както и информация по решението за смяна в управлението на фирмата.

"Банката за развитие е инструмент за публични политики. Обещах банката да бъде максимално отворена. Анализът за дейността на банката вече е възложен. Изискал съм доклад как се реализирани целите по закона на банката", категоричен е председателят на Надзорния съвет.