четвъртък, 1 декември 2022 г.

ЕС сложи "шапка" от $60 за руския петрол и му остави вратата отворена

  

Европейският съюз като начало стигна до споразумение в четвъртък, 1 декември, за горна цена от $60 на барел за руския петрол, превозван по море. Идеята за ценовата "шапка" е всъщност на страните от Г-7, като сега ЕС одобри и механизъм на корекция на тавана, който да го държи с 5% под пазарната цена.

Ройтерс се позова на дипломат от ЕС, че само Полша, която настояваше таванът да бъде възможно най-нисък, се е съпротивлявала, като е получила срок до 18 часа б.вр. да приеме сделката. Няма информация засега какво е решението ѝ, но полски дипломати казаха, че консултациите с Варшава продължават. Сделката по принцип трябва да бъде одобрена от всички правителства в ЕС в писмена процедура до петък.

Г-7 миналата седмица предложи таван от $65-$70 за барел без механизъм за корекция.

Тъй като руският суров петрол Urals вече се търгуваше на по-ниска цена, Полша, Литва и Естония отхвърлиха предложението за $60 като равнище, което не постига основната цел - намаляване на приходите на Москва и способността й да финансира войната си в Украйна.

"Ценовият таван е определен на 60 долара с разпоредба да се поддържа с 5% под пазарната цена за руския суров петрол, въз основа на данни на МАЕ", каза дипломатът от ЕС, цитиран от Ройтерс. Преглед на ценовите нива ще се прави на всеки два месеца.

Литва и Естония, които първоначално подкрепиха натиска на Полша за поставяне на тавана колкото е възможно най-ниско, също приеха ограничението от 60 долара.

Да отбележим че трите страни искаха таванът да се ориентира възможно най-близо до производствените разходи - около $30 за барел.

Руският суров петрол Urals се търгуваше за около 70 долара за барел в следобедните часове в четвъртък. Докато Brent докосна 90 долара.

Таванът на цените на Г-7 за руския морски суров петрол трябва да влезе в сила на 5 декември, заменяйки по-строгата и категорична забрана на ЕС да се купува руски суров петрол, транспортиран по море, като начин да се опази световния пазар на петрол от дефицит - Русия дава 10% от световния добив.

Влиза в сила и ограничението на Г-7, възприето и от ЕС, за забрана на транспортните, застрахователните и презастрахователните компании да обработват товари с руски суров петрол по целия свят, ако доставките са на цена над тавана.

Тъй като ключовите корабни и застрахователни компании в света са базирани в страните от Г-7, таванът на цените би затруднил много Москва да продава петрола си на по-висока цена.

Ценовият таван, одобрен в ЕС, е в диапазона, за който говорим от известно време и с който гоним две цели: намаляване на приходите на Русия и гарантиране, че ще запазим предлагането на руски петрол. Това каза пред Ройтерс Уоли Адейемо, заместник-мистър на финансите на САЩ.

Той добави, че споразумението за ограничаване на цените "може да постигне тези две цели и да ни постави в позиция, в която приходите на Русия намаляват, като същевременно гарантира, че хората получават достъп до надеждна, евтина енергия по целия свят".

Адейемо каза още, че е трудно да се разбере колко печели Русия от износа на петрол, но дори ако някои пазарни цени в момента са под нивото на предела от $60, механизмът ще ограничи покачването на цените на руския петрол и допълнително ще свие икономиката на Русия през 2023 г.

"И ключовото нещо, което трябва да запомните, е, че започваме от $60, но имаме способността ...допълнително да използваме ценовия таван, за да ограничим приходите на Русия с течение на времето."

Въвеждането от страните-членки на алианса Г-7 и Европейския съюз на ценови таван на петрола от Русия няма да лиши страната от приходи, а напротив, ще ги увеличи, смята Ирина Слав, анализатор в портала Oil Price, цитирана от Газета.ру. Според Слав е нецелесъобразно да се въвежда границата около $65, тъй като тази цена е сравнима с текущата цена на руския петрол. Наблюдателят подчерта, че мярката в този случай няма да окаже съществено влияние върху Москва.

"Анализаторите са на мнение, че ценовите ограничения са доста беззъба мярка", добави Слав.

Новините от днес и със задна дата