петък, 2 декември 2022 г.

Киев призна за 13 000 загинали войници, нови оръжейни сделки за Украйна и Финландия, Рим подготвя нова доставка

 

Продължава оръжейната помощ за Украйна - Рим подготвя нова доставка, включваща поисканите от Киев системи за противовъздушна отбрана, а Финландия подсилва отбранителната си способност с доставка на зенитни ракети от САЩ. Киев обяви първи данни за броя на загиналите украински войници от края на август - те са между 10 000 и 13 000. Сметката за възстановяване на Украйна вече набъбна на 350 милиарда долара, сочат данните на Световната банка.

Между 10 000 и 13 000 украински военнослужещи са загинали във войната

След като Киев оспори цифрите за жертвите на Украйна във войната - 120 000, посочени от Урсула фон дер Лайен тази седмица и веднага след това  редактирани от ЕК на 20 000, съветникът на украинския президент Михайло Подоляк обяви, че въоръжените сили на Украйна са изгубили досега между 10 000 и 13 000 войници във войната срещу Русия.

Тези данни изглежда са първата оценка за броя на загиналите от края на август, когато главнокомандващият украинските въоръжени сили съобщи за близо 9000 убити украински военнослужещите, отбелязва Ройтерс.

"Разполагаме с официални цифри от генералния щаб, с официални цифри на висшето командване, и според тях имаме между 10 000 и 12 500 до 13 000 убити", заяви Подоляк пред "Канал 24".

Говорим открито за броя на жертвите, допълни той, като отбеляза, че ранените войници са повече от загиналите.

Миналия месец най-висшият американски генерал каза, че руските въоръжени сили са дали над 100 000 жертви (общо убити и ранени) в Украйна, и изказа предположение, че дадените от въоръжените сили на Киев жертви са сходни по численост

Във видеоинтервю вчера съветникът на Зеленски Олексий Арестович каза, че загиналите от руска страна са около седем пъти повече, отколкото тези от украинска.

На този фон продължа оръжейното подпомагане на Украйна.

Нови оръжейни доставки за Украйна

Новото крайнодясно правителство на Италия издаде указ, с който одобрява доставките на оръжие за Украйна да продължат и през 2023 г., като с това запазва политиката на предишния кабинет, предаде Франс прес.

Указът удължава до 31 декември 2023 г. разрешението за "прехвърляне на военни средства, оборудване и техника на правителствените органи на Украйна", се посочва в комюнике от вчера. Сега италианският парламент разполага с 60 дни да превърне указа в закон.

След идването си на власт през октомври министър-председателката Джорджа Мелони, водачка на крайнодясната партия "Италиански братя", потвърди подкрепата си за Киев и значението на НАТО. В първата си реч пред парламента тя обеща "да продължи да бъде надежден партньор на НАТО в подкрепата за Украйна".

Предшественикът й на поста Марио Драги беше силен поддръжник на Украйна, но въпросът за доставките на оръжие за Киев предизвика разногласия в Движение "5 звезди", което беше част от управляващата коалиция. Това доведе до разпадането на коалицията и до нови избори, в резултат на които Мелони влезе във властта.

Подробностите за военните доставки на Италия за Украйна представляват поверителна информация, но миналия месец представител на управляващата коалиция каза Ройтерс, че Рим подготвя нова доставка, включваща поисканите от Киев системи за противовъздушна отбрана.

Вчера в. "Република" съобщи, че Италия ще предостави на Украйна четири зенитно-ракетни комплекса "старо поколение" "Аспиде" (Aspide) с по 18 ракети всяка, заедно с радари. Според вестникът доставката може да бъде извършена в края на декември или в началото на януари следващата година.

 350-те милиарда долара ще са нужни за възстановянането на Украйна

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас заяви вчера, че очакваните разходи за възстановяване на Украйна ще надхвърлят "доста" близо 350-те милиарда долара, които се прогнозираха по-рано тази година, предвид атаките на Русия срещу украинската енергийна и друга инфраструктура, предаде Ройтерс.

На конференцията "Ройтерс некст" (Reuters NEXT) Малпас каза, че не установява "умора у дарителите" в международната общност въпреки огромната цена на войната, но има "гигантско разочарование" от Русия за това, че продължава войната.

"Това е изтощителна и крайно разочароваща война", каза президентът на Световната банка и отбеляза, че руските официални представители вече са нежелани на международни срещи.

На фона на войната в Украйна Финландия засилва отбранителната си способност.

Оръжейна сделка за 380 млн. долара

Американското правителство обяви вчера, че е одобрило продажбата на Финландия на преносими зенитни ракети "Стингър" на стойност 380 милиона долара, предаде Франс прес, като припомни, че това става в момент, когато традиционно неутралната страна се готви да се присъедини към НАТО.

Финландското правителство иска да купи 350 ръчно преносими ракети "Стингър" и оборудването за тях. Тази продажбата на чувствителното оборудване трябваше най-напред да бъде одобрена от правителството на САЩ, съобщи агенцията за сътрудничество към американското министерство на отбраната.

Ако бъде потвърдена, тази продажба "ще подобри отбранителните и възпиращите способности на Финландия", се казва в комюнике. "Това ключово въоръжение ще увеличи способностите за сухопътна и противовъздушна отбрана на източния фланг на Европа и ще подкрепи приоритетите на Европейското командване на американската армия, допълва то.

В понеделник Вашингтон вече одобри продажбата на над 80 прецизни ракети на Хелзинки за общо 323 млн. долара.

В резултат на нахлуването на Русия в Украйна Финландия и Швеция подадоха през май обща кандидатура за членство в НАТО, след като в течение на десетилетия бяха военно необвързани страни.

Кандидатурата, която трябва да бъде приета единодушно от 30-те държави в НАТО, е ратифицирана от всички страни с изключение на Турция и Унгария.

Новините от днес и със задна дата