четвъртък, 15 декември 2022 г.

Деветгодишно българче влезе в клуба на най-умните 1% в света на "Менса"

 

Третокласникът Сава Троански от пазарджишкотоучилище "Проф. Иван Батаклиев" е най-младият българин, заслужил членство в "Менса" - най-старата и най-масовата международна организация на хора с висок коефициент на интелигентност, пише Дир.бг.

Тестът, който деветгодишният Сава е положил, е за възраст 10-14 години. Той с лекота е показал резултат 99 персентила и е получил покана за членство в клуба, разказват преподавателите му от ОУ "Проф. Иван Батаклиев".

В "Менса" членуват онези 2% от човечеството, които заемат горния край на кривата - с IQ 98 и 99 персентила. Персентил е мярката, която измерва процентното съотношение между надвишилите 148 т. и останалите. Когато си събрал над 148 т., се казва, че имаш 98 персентила, т.е. ти си сред двата процента най-умни в света. Съвсем малко са тези, които са с 99 персентила интелигентност. Стойност 100 персентила не съществува, тъй като интелигентността е безкрайна величина. Тези 99 персентила са еднопроцентовият мозъчен елит на планетата. Създателите на "Менса" предвиждали първоначално да обединят единствено тях. Оказало се, че такива хора се намират толкова рядко, че снижили изискванията с един персентил.

"Трудно е да се попадне в този 1% и едновременно е приятно", споделя малкият Сава. Тестът му се е сторил лесен и интересен.

Първият си медал печели в първи клас по български език. След това започва да участва в състезания по математика и наука.

"От малък проявява интерес към пъзели и главоблъсканици", споделя майка му Анна Троанска.

Записали го за теста в "Менса", защото искали да срещне приятели, които да са предизвикателство за него, споделя тя.

"Никога не е ходил на допълнителни уроци. Само с мен, майка му и класния ръководител е работил. На 5-годишна възраст научи перфектно руски и английски. От таблета като малък гледаше много детски филмчета, а английският по същия начин. Има приятели от чужбина, с които си говорят", казва бащата Деян.

Момчето говори свободно руски и английски език, програмира в PYTHON. Интересува се от всичко, споделят неговите преподаватели. Играе с удоволствие шах и компютърни игри с приятелите си.

В трети клас Сава решава задачи за седмокласници. Детето е преминало индивидуално обучение. Семейството му планира в България, а Сава да учи в български университет.

"Ще стана програмист или лекар. Последно програмирах една игра. Мечтите ми са навсякъде по малко", казва момчето.

Новините от днес и със задна дата