събота, 19 ноември 2022 г.

Площ колкото две Австрии е минирана в Украйна, Рогозин задейства "Царските вълци"

 Украински сили за сигурност навлизат в Херсон 

Около 30% от територията на Украйна е минирана в резултат от руската война, предаде ДПА, като се позова на украинската Държавна служба по извънредните ситуации, съобщава Дир.бг.

За да се добие по-ясна представа службата уточнява, че става въпрос за територия с площ около два пъти по-голяма от тази на Австрия. Площта и броят на мините на украинска територия са се увеличил десетократно от началото на войната на 24 февруари, съобщи службата. Продължава обезвреждането на взривните устройства в района на Херсон и Николаев, допълни в изявление тя. Предстои да бъде разминирана територия с площ над 8000 кв. км.

Мини се използват в Източна Украйна още от началото на конфликта между силите на украинското правителство и подкрепяните от Русия сепаратисти през 2014 година.

Ръководителят на Държавната служба по извънредните ситуации Сергий Крик изрази надежда, че електроснабдяването в отвоюваните райони ще бъде възстановено през следващите няколко дни. Той добави, че възстановяването на инфраструктурата в района на Херсон ще отнеме няколко месеца.

Междувременно стана известно, че Москва изпраща на войските си в Украйна нов модел системи за борба с дронове, които може незабавно да бъдат изпратени на фронта. За това съобщиха през седмицата руски политици, експерти и медии, написа Андрей Шарков в БТА.

Инспекторската група "Царски вълци" ("Царские волки") тества комлексите за радиоелектронна борба (РЕБ) "Бариера купол" ("Барьер-купол") и на полигон в тила, и в бойни условия. Изпитанията бяха проведени съвместно с международната бригада "Пятнашка", която държи участък от фронта, писа на 17 октомври специализираното издание "Военное обозрение".

Предвижда се новите тактически системи да бъдат "тиражирани в необходимите количества" за всички руски подразделения в Украйна, заяви основателят на групата Дмитрий Рогозин, като отбеляза "впечатляващите резултати", показани от новата техника, но и "високото технологично ниво" на украинските сили.

Създадената неотдавна от Рогозин инициативна група включва военни съветници и експерти с богат военен опит. Екипът действа като доброволческо подразделение. Задачата му е да тества в зоната на бойните действия в Украйна руски перспективни въоръжения и друга техника, в серийно производство, които по някакви причини не са влезли в серийно производство, обяснява "Военное обозрение".

Водачът на "Царските вълци" Рогозин, ексвицепремиер и бивш шеф на федералната агенция "Роскосмос", е известен като националист с остри антизападни изявления. Ако съдим по името на групата му, "тия там горе губят последните капки приличие", коментира на сайта на мрежовото издание читател с ник Trapp1st.

Антидроновите комплекси "Бариера купол" са изпратени във войските и "още днес ще се озоват на фронтовата линия" в Украйна. Това заяви в Телеграм руският депутат Алексей Журавльов, лидер на партията "Родина", основана от Рогозин като национално-консервативна, цитиран на 16 и 17 ноември от партийния сайт.

"Бариера купол" са разработка на частна компания и руското министерство на отбраната "няма нищо общо с внедряването и използването им", изтъкнал крайнодесният политик по време на "поредното си работно посещение" в зоната на бойни действия в Украйна. Системите били високо оценени от бойците на сепаратисткия украински регион Донбас, анексиран неотдавна от Русия.

Това оборудване за РЕБ и разузнаване по думите на Журавльов "гарантирано сваля всички дронове наоколо" и "за него не е похарчена нито една държавна копейка".

"Бариера купол" обаче още през юни тази година бяха предложени на пазара от руската компания "Рубеж инжиниринг" като "решение за защита на обекти от застрашителна противоправна употреба на модерни маломерни безпилотни въздушни съдове". От публикациите не става ясно на каква основа руските военни са получили тази техника от частната фирма.

Според фирмата елементите от системата потискат каналите за радиоуправление на безпилотниците и блокират радиоканалите на използваната от тях глобална навигационна система, без обаче да създават смущения за комуникациите. "Рубеж инжиниринг" твърди освен това, че "Бариера купол" са "безопасни за хората и нямат санитарни и честотни ограничения за употреба в градски условия".

Комплексите могат да се използват за защита на големи участъци от територии, например държавни граници. Също и на мобилни обекти - автоколони в движение или тактически боен строй на специални сили, допълва компанията.

Донбаската медия "Донецк днес" ("Донецк сегодня") помести в четвъртък таблица с подробни тактико-технически характеристики на "Бариера купол".

Според нея антидроновото оръжие може например да открива безпилотници в обсег около 1300-1800 метра според използваните антени и да потиска каналите им за радиоуправление в радиус 800-1000 м, а каналите за навигация - в радиус 1000 м. Една система защитава от безпилотници обект с площ от 4 хектара и може да работи денонощно при температури от -35 до +45 градуса по Целзий, като се задейства най-много 5 секунди след включване.

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата