събота, 19 ноември 2022 г.

"Храна няма да има" - как настанените в бази бежанци бяха оставени гладни с дни

  

Няколкостотин от най-уязвимите украински бежанци - предимно майки с деца, пенсионери и хора с увреждания, настанени в държавни бази, останаха без изхранване след 15 ноември. За това алармират доброволци и неправителствени организации пред.

За момента в три бази край Варна има над 300 души, които са оставени гладни. Гладуват и други близо 400 души в базата на Министерски съвет в Слънчев бряг, в Рибарица, в Старозагорско, както и на още няколко места в страната, каза бившият народен представител Стела Николова, която е доброволец от началото на войната в Украйна.

Казусът касае настанените в бази, а не тези, които останаха в хотелите и с разпореждане ще могат да бъдат в тях до 24 февруари 2023 г.

БНР припомня, че след приключване на гратисния период за настаняването в хотелски бази на украинските бежанци до 15 ноември, част от тях се преместиха в държавни или общински бази, но според решението на щаба, ангажиран с проблема с преместването, разходите, които се покриват, са 15 лв. за настаняване.

Храната на бежанците в базите не е включена.

"Днес (18 ноември - бел.а.) трябва да има разяснение и чакаме. По-добре се обадете в пресцентъра на Министерски съвет" - така малко след 10 ч. сутринта в петък, 18 ноември, отговори жена на един от телефоните за връзка с оперативния щаб за координиране на преместването на бежанците.

В "Енерго 1" има две новородени и 25 деца, пояснява Николова.

"Не зависи от мен", коментира домакинът на "Енерго 1". По думите му, когато звънял на фирмата, на която е било възложено изхранването до средата на месеца му обяснили, че "когато им възложат изхранване от Министерски съвет, такова ще има".

Обадил се по обед на 15 ноември, за да провери ситуацията. Отговорът гласял "Отрязани сте от храна. Храна няма да има!".

Към дата 18 ноември в "Енерго 1" са настанени 101 души. Първите от тях са в базата от 5 март. Последните - преди броени дни.

Понастоящем за гладуващите след 15 ноември в бази украинци се грижат доброволци.

Светлозара Колева, която помага на бягащите от войната украински граждани, разказва, че това се случва в бази в цялата страна. "Както научихме, на 15 ноември отговорните лица в базите са получили уведомления вече да не изхранват от следващия ден (сряда, 16 ноември - бел.а.), защото няма заповед за удължаване на програмата (за изхранването на бежанците).

"В базите по принцип имаше включено едно хранене за деня", каза Колева.

"Всички чакаме, няма информация докога това ще продължи, няма и информация дали изобщо ще продължи изхранването в тези бази, в които са най-уязвимите хора".

В една от базите, по думите ѝ, е доста студено, а там има настанени деца. "Базите край морето са летни, климатиците не могат да затоплят изцяло стаите. Одеала и завивки отново бяха осигурени от доброволците", каза Колева.

В друга от държавните бази край Варна - "Космос" има настанени 66 души, от които 20 деца. Там са предимно възрастни хора, болни, има хора с увреждания, онкоболна и всичките те трети ден гладуват, разказва Стела Николова.

Никаква храна няма осигурена.

В "Космос" няма кухня или каквато и да било възможност за приготвяне на храна, има единствено една счупена микровълнова печка. Отчаяни са. Надяват се да бъде разрешен въпроса с изхранването.

"Майките са в ужас, нямат средства. Част от тях са в тази база от юни - от предишното преместване. Те са се съгласили да бъдат в база, точно защото не могат да плащат, за да имат поне някакъв подслон и храна за децата си.

Много голяма част от работещите в базите, където са настанени бежанци, дори не са били предупредени, че няма да има храна, каза още Стела Николова.

Храна в друга от базите край морето, в която са най-тежко болните бежанци, е осигурена до неделя включително.

Един от хотелиерите, с които говорих ми каза "Аз не мога да оставя тези хора гладни!", разказва още Николова.

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата