сряда, 2 ноември 2022 г.

Машинното гласуване на крачка да отпадне още на следващите избори

  

Хартиената бюлетина е на път да бъде реабилитирана, след като правната комисия прие промените в Изборния кодекс, поискани от БСП. Проектът предвижда да се гласува по избор - с машина или на хартия. Остава да се произнесе и пленарната зала.

Запазва се условието да няма машинно гласуване, когато секцията е по-малко от 300 избиратели и в секции в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели.

Хартията събра 11 гласа "за". Поправките подкрепиха депутатите на левицата заедно с колегите им от ГЕРБ и ДПС. Против бяха петима народни представители от "Възраждане", ДБ и "Български възход".

От ГЕРБ-СДС подкрепят хартиената бюлетина. Партията предложи такива промени в изборното законодателство още в миналия парламент.

От "Български възход" заявиха, че са за оставане на машинния вот, защото така може да се гарантира в по-голяма степен честността на гласуването.

ДПС подкрепиха поправките и обявиха, че между двете четения ще предложат вариант гласуването да бъде 100% машинно и хартиено, а именно бюлетината да се поставя в сканиращо устройство, което да отхвърля недействителните от тях, като отчетоха, че този модел работи в САЩ, предаде БТА.

От "Демократична България" са категорично против смесения тип гласуване и възможността гласоподавателят да има избор и между бюлетина и машина. депутатите от "Продължаваме промяната" пък напуснаха заседанието на комисията, веднага щом стана ясно, че промените в ИК влизат в дневния ѝ ред. 

Правната комисия прие на първо четене и предложенията за законодателни промени в Изборния кодекс на "Възраждане" и "Демократична България". 

"Възраждане" предлагат Централната избирателна комисия да отразява пропорционалното разпределение на парламентарните групи, както и видеонаблюдение през целия изборен ден с цел да се възпрепятстват изборни измами.

От ДБ пък са разписали промени в изборното законодателство, свързани със сигурността на машинния вот, като искат достъп на представители на партиите до машините по всяко време в изборния ден, както и специално звено, което да подпомага ЦИК по отношение на сигурността на вота.

Новините от днес и със задна дата