четвъртък, 3 ноември 2022 г.

Битовите потребители ще плащат ток на регулирани цени до 2026 г.

  

До 31 декември 2025 г. битовите крайни клиенти на електроенергия остават на регулирания пазар. Това решиха депутатите на днешното заседание на парламентарната Комисия по енергетика, предаде БТА.

В точката, приета от комисията, е записано още, че с решението се възлага на Министерски съвет да предприеме необходимите действия, в това число свързани с изменения в Националния План за възстановяване и устойчивост на Република България, с които да гарантира, че пълната либерализация на пазара на електрическа енергия за крайните битови клиенти ще се осъществи след 1 януари 2026 г.

Вносителят Делян Добрев обясни, че в Националния план за възстановяване и устойчивост беше записано битът да отиде на свободния пазар до 31 декември 2025 г., което е същото с настоящото решение. Идеята да се приеме това решение е, че при липсата на парламент може без законова промяна да се направи някаква частична либерализация. "Най-малкото за спокойствие на обществото", уточни Добрев.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов каза, че Комисията подкрепя оставането на битовите потребителите на регулирания пазар. "На първо място това е заради високите цени на електроенергията. На второ място в момента има много енергийно бедни потребители. А на трето място липсват дефиниция и критерии за енергийно уязвими потребители. Освен това, преди битовите потребители да "отидат" на свободния пазар, пазарът на едро трябва изцяло да е "излязъл", добави Иванов.

"Към момента никой не спира битов потребител да излезе на свободния пазар", изтъкна Иванов. Освен това КЕВР е предвидил битовите потребители да отидат на свободния пазар, но и да се върнат отново на регулирания.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов добави, че Министерството на енергетика подкрепя предложението битовите потребители да останат на регулирания пазар максимално дълго.

Новините от днес и със задна дата