сряда, 30 ноември 2022 г.

Откриха трима мигранти на кормилото на кърмата на петролен танкер / видео

 Откриха трима мигранти на кораб, пътували на кормилото на кърмата 11 дни  (Видео)Испанските власти съобщават, че трима мигранти са били открити да седят кормилната част на кораб непосредствено до водата след 11-дневно пътуване от Нигерия, съобщи Би Би Си.

На снимка, споделена от бреговата охрана, се вижда как мъжете седят на кормилото на кърмата на петролния танкер, а краката им са на по-малко от метър от водата.

Те са били откарани в болница в крайната точка на пътуването на танкера в Гран Канария и са лекувани от дехидратация.

Не е ясно дали са прекарали цялото пътуване, седнали на опасното място.

Според данните, събрани от уебсайтовете за морско проследяване, плаващият под флага на Малта Althini II е пристигнал в Лас Палмас, Гран Канария, от най-големия град на Нигерия Лагос - става дума за разстояние от над 2700 морски мили.

Мъжете са били прегледани от лекари на пристанището, където са били открити, и скоро след това са били откарани в болница.

Това не е първият случай, в който бегълци се намират на руля на кораб - големи перки, подобни на остриета, които се намират под корабите и се използват за управление на плавателния съд.

През 2020 г. 14-годишно момче, което също е пътувало от Лагос до Гран Канария, разказва пред вестник El Pais, че е прекарало цялото 15-дневно пътуване върху кормилото на огромен танкер за гориво. При пристигането си е било хоспитализирано, след като е оцеляло на солена вода и се е редувало да спи в дупка над кормилото с другите мъже, с които е пътувало.

При друг инцидент през същата година четирима мъже са открити на кормилото на норвежки петролен танкер, след като той е пристигнал от Лагос в Лас Палмас. Според тогавашните доклади мъжете се криели в помещение зад кормилото по време на 10-дневното му плаване.

Броят на мигрантите, които преминават с лодки от Западна Африка към притежаваните от Испания Канарски острови, се е увеличил значително през последните години.

Подобни плавания са дълги, опасни и често смъртоносни. През 2021 г. Международната организация по миграция (МОМ) към ООН е регистрирала 1532 смъртни случая по този маршрут, припомня Би Би Си.

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата