сряда, 23 ноември 2022 г.

Окончателно: Оранжерията в Росенец няма да бъде съборена

  

                 Снимка: Скрийншот от БНР

Оранжерията, която се намира край т. нар. летни сараи на Ахмед Доган в Росенец няма да бъде съборена, реши окончателно Върховният административен съд, предаде БНР.

Делото е образувано по жалбата на "Хермес Солар" ООД против заповедта на Община Бургас за премахването на оранжерията, тъй като няма документи за изграждането ѝ. Миналата година делото беше върнато за разглеждане от нов състав на Бургаския административен съд, който излезе с решение през март тази година.

Първият състав на Бургаския съд реши, че постройката е изградена незаконно. Тогава вещото лице установи, че тя е над 900 кв. м., въпреки че в заповедта е описана като 500. При преразглеждането на делото, новият състав на Бургаския административен съд е назначил нова съдебно-техническа експертиза. Тя е установила, че оранжерията се състои от три свързани части с площ съответно - 400 кв. м., 208 кв. м. и 304 кв.м. В мотивите си съдът посочва, че предният състав на съда не е уточнил дали целият обект трябва да бъде премахнат или отделен елемент от него.

"Доколкото в заповедта е наредено премахване на "оранжерия" с площ неотговаряща на измерената при проверката на вещото лице и предвид липсата на конкретизация в акта, то издадената заповед не съдържа точно и ясно индивидуализиране на наредения за премахване обект, което обосновава извод за нейната незаконосъобразност", се допълва в решението.

В мотивите се посочва и че са неоснователни възраженията, че липсват строителни книжа за оранжерията. Поради тези причини върховните магистрати потвърждават решението на втория състав на бургаския административен съд и приемат заповедта на Община Бургас за премахване на оранжерията за незаконосъобразна.

Решението е окончателно.

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата