четвъртък, 3 ноември 2022 г.

ПП: Задкулисието се връща с бюлетина, ГЕРБ отвърна: Промяната се сведе до парапет

  

                                           Снимка: БТА

Сюжетът за връщането на хартиената бюлетина подпали мира в пленарната зала от старта на заседанието. В декларация от името на "Продължаваме промяната" обвиниха ГЕРБ, че превърнали "лобизма в ключов елемент на законодателната инициатива" по повод приетата вчера поправка в Изборния кодекс на правната комисия. Тя беше предложена от БСП, но подкрепена от ГЕРБ и ДПС.

Милен Матеев констатира, че партията на Бойко Борисов всъщност иска избори. "По всичко личи, че още преди официалното връчване на мандатите, идеята на партията, спечелила изборите, е да върви към нови избори", каза бившият шехф на правната комисия в миналия парламент.

"Ние от ПП няма да се примирим и ще се борим за законността и държавността, и против реставрацията на рушащите правовата държава практики на ГЕРБ и присъдружните им партии", каза той. И изрази възмущение, че на вчерашното заседание на правната комисия е бил приет законопроектът за хартиената бюлетина без да са искани предварителни становища, което липсвало в правилника на НС.

"Партията, правителството, което доведе България до просешка тояга, няма как да говори за морал. Къде беше моралът вчера, когато напуснахте антикорупционната комисия? Вие сте тези, които въведохте най-тежките корупционни далавери, пазарувахте депутати, вие превърнахте в пазар българския парламент, в който се опитахте да реализирате некадърните си идеи. Хората очакват не провалена промяна, а способни хора, които да могат да реализират цели. Промяна, която се сведе до една ръкохватка на стълбище, позната още като парапет", отвърна Георг Георгиев от ГЕРБ.

Думите му провокираха Кирил Петков да реагира от трибуната.

"Не може лъжи да се изнасят от тази трибуна и вие да ги допускате по този начин", протестира бившият премиер.

"ГЕРБ се опитва да върне статуквото с фалшивите бюлетини през задната врата", обвини лидерът на ПП. Първият закон, който допускат, е хартиената бюлетина, това означава, че те се готвят за избори, правят циркове по телевизиите, а реално само си готвят задкулисието да се върне през хартиената бюлетина", заключи Кирил Петков.

Като се има предвид обаче, че в нито една европейска държава не се прилага машинното гласуване, поради огромни възможности за промяна на изборните резултати, Кирил Петков трябва да остане мълчалив и да приеме, че това не носи нищо добро за избирателната ни система. Още повече, че с машинното гласуване бяхме "изненадани" от присъствието в парламента на партии, абсолютно непопулярни и неподготвени да попаднат там. Което събужда сериозни съмнения за тежки манипулации с изборните резултати.

Новините от днес и със задна дата