понеделник, 21 ноември 2022 г.

Бил Гейтс: Тоалетните са много важни

 

Бил Гейтс заяви, че светът става все по-претъпкан, а до 2050 година населението на планетата ще бъде с 2 милиарда души повече. По думите на милиардера това ще е голям проблем, защото мнозинството от тези хора ще се родят на места без канализация и тоалетна.

"Правил съм някои странни глупости през годините: пих вода от фекална утайка с Джими Фалън. Бях на сцената с буркан, пълен с човешки изпражнения. Усещал съм от близо полъха и миризмата на външен клозет", разкрива Бил Гейтс в най-новия си пост в социалните мрежи.

"Тези лудории предизвикаха някой и друг смях, но моята цел винаги е била да накарам хората да се интересуват от проблем, засягащ 3,6 милиарда души: лошите санитарни условия", допълва милиардерът.

Според Бил Гейтс да се живее без тоалетна е изключително опасно. Това значи замърсена вода, замърсена почва и замърсена храна. Те от своя страна носят болести и смърт.

В по-старо изказване Бил Гейтс споделя, че външните тоалетни не са функционално решение, защото миришат гадно и са лошо поддържани. Това отвращава хората и ги кара да ходят по-нужда извън тях. Крайният резултат е фатален. Диарията и други заболявания, свързани със санитарните условия, убиват почти 500 000 деца под петгодишна възраст всяка година.

Милиардерът се заровил надълбоко в проблема с миризмите. Подпомогнати от него начинания установяват близо 200 химични съединения, комбинацията от които създава "миризмата на външна тоалетна".

От тези 200 химични съединения най-значими са 4: индол, р-крезол, диметил трисулфид и маслена киселина. Неутрализирането им е важно за милиардера, които иска да "преоткрие тоалетната".

От 2011 година фондацията на "Бил и Мелинда Гейтс" финансира проекти, целящи да "изобретят тоалетната наново". Учените са натоварени с идеята, да създадат ново поколение евтини тоалетни, които да работят без канализационни системи или течаща вода.

Бил Гейтс е финансирал създаването на нова система за обработка на фекална утайка от външни тоалетни, септични ями и канализация. Тя превръща човешките отпадъци в питейна вода и електричество.

Според филантропът пречистената вода от фекалии може да помогне на много хора, защото е годна за пиене. В следствие на климатичните промени много зони по света ще се сблъскат с по-сурови суши.

Инсталацията изисква малка част от енергията, пространството и разходите, свързани с традиционната канализация и пречиствателна станция за отпадъчни води.

Бил Гейтс е оптимист, че до 10 години ще има работеща евтина тоалетна, която да не разчита на вода или връзка с канализация.

"Благодарение на учени и инженери от цял свят, ние се доближаваме до нови решения, които ще предотвратят болести и заболявания", споделя филантропът.

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата