сряда, 9 ноември 2022 г.

Унгария е против плана на ЕК за отпускане на 18 милиарда евро за Украйна

  

                                Снимка: БТА/AP

Унгария се противопостави на плана на Европейската комисия за финансово подпомагане на Украйна през следващата година, съобщи агенция Ройтерс.

Европейската комисия огласи днес детайли по обещаните по-рано 18 милиарда евро за Киев. Според Брюксел тези средства ще бъдат набрани от капиталовите пазари от името на Еврокомисията и предоставени на Украйна под формата на 35-годишни заеми. Европа ще поеме и изплащането на лихвите, пише БНР.

Парите са необходими за поддържане на жизненоважни обществени услуги в Украйна и възстановяване на поне част от гражданската инфраструктура, унищожена от руските бомбардировки.

Според Международния валутен фонд 18-те милиарда евро са едва половината от това, от което Киев ще се нуждае, и то при най-благоприятният сценарий за развоя на войната.

Еврокомисията се надява да извърши първото плащане по възстановителния план през януари, но за целта ще се нуждае от одобрението на държавите-членки на ЕС. Една от тях - Унгария, се обяви днес против плана, като изтъкна, че не е съгласна средствата за Украйна да идват от общо задлъжняване на европейците.

“Sportello del Consumatore” di Roma

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата