петък, 25 ноември 2022 г.

Берлин се готви да признае за геноцид Гладомора в Украйна, причинен от руснаците! Милиони украинци умират от гладна смърт, от които 1 милион са деца

 През 1932 г. и 1933 г. около 3,5 милиона украинци стават жертва на Гладомора (на украински "Голодомор", което означава "изтребление чрез глад"), причинен от режима на Сталин 

Германия планира да приеме резолюция, с която ще признае за "геноцид" глада в Украйна, причинен преди 90 години от режима на Сталин, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Проекторезолюцията, внесена от управляващата коалиция на либералите от ГСДП, Зелените и Свободните демократи, както и от консервативната опозиция ХДС-ХСС, ще бъде обсъдена в сряда в Бундестага, долната камара на парламента.

През 1932 г. и 1933 г. около 3,5 милиона украинци стават жертва на Гладомора (на украински "Голодомор", което означава "изтребление чрез глад"), причинен от режима на Сталин. Земеделската продукция е иззета при колективизацията на земеделската собственост.

Този глад е "част от списъка на нечовешките престъпления, извършени от тоталитарните системи, които отнеха живота на милиони хора в Европа, особено през първата половина на 20-ти век", се казва в проекторезолюцията. Това престъпление "е част от общата ни история като европейци. От глада и репресиите е засегната цяла Украйна, а не само зърнопроизводителните ѝ райони", се подчертава в документа. "Затова от днешна гледна точка е ясно, че това е геноцид в исторически и политически план".

Класификацията на геноцида като понятие, възникнало по време на Втората световна война, има и актуално значение с руската инвазия в Украйна. Депутатът от партия "Зелени" Робин Вагенер, един от инициаторите на текста, заяви, че и днес насилието и репресиите се опитват да подчинят Украйна и да я лишат от нейните жизненоважни ресурси.

Според него определянето на Гладомора като геноцид е "предупредителен сигнал". Руският президент Владимир Путин "следва жестоката и престъпна традиция на Сталин", добави Вагенер.

Украйна води от години кампания за признаване на Гладомора за геноцид. Русия категорично отхвърля подобно определение, тъй като големият глад в СССР в началото на 30-те години на миналия век взема жертви не само в Украйна, но и в Русия, Казахстан, сред волжските немци и други народи.

Германската външна министърка Аналена Бербок приветства инициативата на парламента да обяви за геноцид Гладомора през 1932-33 г., предаде Ройтерс.

Гладоморът е резултат от усилията на съветския лидер Йосиф Висарионович Сталин да колективизира селското стопанство

Съветският съюз дълги години отрича съществуването на глада и наличната информация за бедствието е недостатъчна. Броят на жертвите остава неизвестен и вероятно няма да бъде установен с грешка, по-малка от сто хиляди души.

Оценките за жертвите на Гладомора варират от 1,5 до 10 милиона. 

Според оценките, около 81,3% от жертвите са етнически украинци, 4,5% руснаци, 1,4% евреи и 1,1% поляци. На по - късен етап е изнесена информация, че от геноцидът Гладомор са починали над 100 000 хиляди български емигранти. Най-силно засегнато е украинското селско население, от които над 1 милион са деца.

Повече за геницидът Глагомор, прочетете ТУК

.

 

Новините от днес и със задна дата