сряда, 26 октомври 2022 г.

Руснаците провеждат учение за голям ядрен удар (видео)

  

Президентът на Русия Владимир Путин наблюдава днес учение на стратегическите ядрени сили на страната, включващо изстрелвания на балистични и крилати ракети, предадоха световните агенции, като се позоваха на Кремъл.

Путин "проведе учение на стратегическите сили за възпиране... Задачите, поставени по време на подготовката на силите за стратегическо възпиране, бяха изпълнени изцяло, всички ракети достигнаха целите си, потвърждавайки зададените характеристики", заяви пресслужбата на Кремъл, предаде БТА.

В съобщението беше посочено, че Путин е поддържал връзка с министъра на отбраната Сергей Шойгу и с началника на генералния щаб на въоръжените сили Валерий Герасимов от ситуационния център в Кремъл.

Шойгу е докладвал на Путин, че учението е имало за цел да симулира "голям ядрен удар", нанесен от Русия в отговор на атомно нападение срещу нея.

Герасимов е казал на президента, че в учението са участвали междуконтинентални балистични ракети "Ярс", подводници и стратегически бомбардировачи "Туполев".

От космодрума "Плесецк" е била изстреляна ракета "Ярс" към полигона "Кура" в Камчатка, а от Баренцово море е била изстреляна балистична ракета "Синева". Самолети "Ту-95МС" са изстреляли крилати ракети.

Министерството на отбраната публикува кадри от изстрелването на "Синева" от атомната подводница "Тула" и от изстрелването на "Ярс".

Новините от днес и със задна дата