вторник, 18 октомври 2022 г.

Млада жена пребита до смърт: Аз го обичам

 21 адвокати консултират безплатно жертви на домашно насилие във Варненско -  Труд

Окръжната прокуратура в Добрич предава на съд 29-годишен мъж, обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда на 20-годишна жена от Добрич, с която живеел на семейни начала, съобщават от Апелативна прокуратура – Варна. За престъплението Наказателният кодекс предвижда затвор от две до осем години.

Обвиняемият и жертвата, която била негова съседка, се запознали в началото на 2019 година и заживели на семейни начала в дома му през март. Не след дълго нейни близки започнали да наблюдават промени в поведението ѝ и следи от физическо насилие, но тя отричала да има проблеми.

През лятото на 2020 г. младата жена изглеждала значително отслабнала, дори немощна, и винаги носела дрехи с дълъг ръкав. Често имало синини по тялото ѝ, за които тя давала различни обяснения. През юли баба ѝ подала сигнал в Областната дирекция на МВР в Добрич, но пред служителите на реда жертвата обяснила, че обича обвиняемия, и отрекла да е жертва на насилие.

На 6 август същата година той подал сигнал на телефон 112, че приятелката му не се чувства добре и след няколко изпити приспивателни не се събужда. На място екип на Центъра за спешна медицинска помощ установил, че жената е починала. Уведомени били органите на реда.

От назначената съдебномедицинска експертиза става ясно, че причина за смъртта е коремна травма. По тялото на жертвата са установени множество травми, получени от удари с ръце или предмети в различни периоди преди леталния изход.

Обясненията на обвиняемия за произхода на нараняванията са опровергани от заключенията на вещи лица. Събраните по време на разследването доказателства категорично сочат, че той е причинил по непредпазливост смъртта на младата жена, нанасяйки ѝ умишлено средна телесна повреда.

Мъжът вече е осъждан, допълни за БТА говорителят на Апелативна прокуратура Ивана Милева. Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане в Добричкия окръжен съд.

Новините от днес и със задна дата