сряда, 12 октомври 2022 г.

РСМ искала документи, че Симеон и Борис са български царе, за да регистрира културния клуб

  

Mакедонските власти са искали документи от хората, които регистрират български културен клуб, че цар Борис и цар Симеон са били царе на България. Това разкри Маргарит Мицев от Българо-еврейския научен институт пред NOVA News.

Мицев и колегата му Георги Мъндев обясниха на какво се дължат острите реакции за откриването на българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид от граждани на Северна Македония.

"Левите историци не бива да говорят, че у нас е имало фашизъм. Цар Борис е всичко друго, но не и фашист. Застрахователят на културния клуб е отменил застраховката, с обяснението, че това са "шовинистки работи". България е в плаха, изчаквателна позиция", смята той.

Според Георги Мъндев македонците говорят за монархо-фашизъм, но у нас такъв не е имал.

"Цар Борис III не е бил фашист. Българските власти трябва да са по-активни и да защитават българските интереси. Цар Борис е изиграл решаваща роля за спасяването на над 50 000 български евреи", обясни той.

Няколко дни по-рано управляващи и опозиция в Северна Македония се обединиха в критичните си коментари срещу откриването на българския културен център "Цар Борис Трети" в Охрид.

Премиерът Ковачевски нарече събитието провокация, а лидерът на опозицията Християн Мицкоски го определи като опит за асимилация, предаде тогава БТА.

BurgasNovinite.BG уточнява, че по време на Втората световна война 

ето данните за всяка страна поотделно за евреите, които стават жертва  на геноцида през Втората световна война.http://www.conservapedia.com/Holocaust

В таблицата срещу името на България е посочено 0% унищожени евреи и се вижда, че няма друга такава страна в цяла Европа. И да се твърди, че България била спасила само 80% от евреите си, е клевета на властите на РС Македония. Уточняваме още, че за администрацията на Хитлер не е имало абсолютно никакво значение, чии поданици са били еврейските граждани по това време.

Публикуваме част от интервюто на изследователката по въпроса за депортираните евреи на територията - Беломорска Тракия и Вардарска Македонияна Даниела Горчева :

Евреите, които България не спасява, защото няма такава власт, са депортираните по нареждане на Германия евреи от Беломорска Тракия и Вардарска Македония. И именно оттам идват спекулациите, че България била спасила не 100 %, а само 80% от своите евреи. Но първо, тези земи са ИЗВЪН пределите на царство България, а евреите там не са български поданици и по думите на българския държавен глава цар Борис те са „изгнаници на хитлеровото военно командване“. Все пак, благодарение на усилията и дори на риска, който поемат отделни българи, както и българското правителство в София и дори лично цар Борис, дори от тези земи са спасени от депортация, а както се разбира след края на войната – и от смърт, няколкостотин евреи. Ето например, в строго секретния рапорт от 18 март 1943 от Скопие, се докладва на германската легация в София, че от Македония липсват 10% от евреите и се предполага, че тези 10% са се укрили. В доклада се казва, че навярно е изтекла информация поради „откритата размяна на телеграми между софийските и тукашните български служби“.  Освен това се изразяват съмнения,че българската регистрация не е пълна и че има и неригистрирани евреи. И най-важното, в този доклад пише черно на бяло, че полковник Богданов, началник на полицията в Скопие, е дал следните нареждания: Първо, да се освободят четири еврейски семейства с италиански произход по нареждане на правителствения директор д-р Д. Раев (изреждат се имената на 10 души) и второ, „въз основа на заповед на софийското правителство“ да се освободят 15 семейства на лекари и зъболекари, общо 57 души (приложен е списък),  защото в Куманово, Враня и други градове имало недостиг на лекари. Така че както виждаме, съществуват и други списъци, освен списъка на Шиндлер и каквото са могли българските власти, направили са.

- Да поясним отново един от най-спорните въпроси – могла ли е България да предотврати депортацията на евреите от Беломорието и Вардарска Македония?

- По какъв начин би могло да стане това? Да се изправи България и да заплаши могъща тоталитарна Германия, начело на която стои един диктатор? То е цяло чудо, че България успява – единствена в цяла Европа да предотврати депортацията на евреите от царство България. И това – въпреки натиска от страна на Германия от една страна България да участва с войски в бойни действия на фронта, от друга – да изсели евреите, които според Германия били вражеско население и се занимавали с подривна и терористична дейност, шпионаж и т.н.

- Кой всъщност е спасителят на евреите в България – Димитър Пешев, БПЦ, цар Борис или народът? 

- Спасяването на евреите в България е истински подвиг. Не бива да забравяме и подвига на Лиляна Паница, която уведомява еврейската консистория, на Петър Михалев, Иван Момчилов, Асен Суичмезов и Владимир Куртев от кюстендилската делегация, които рискуват да влязат в списъците на Гестапо като хора, които провалят германската политика, но въпреки това те имат куража да реагират във време на война. Те се вдигнат от Кюстендил и пристигат в София, за да  уведомят своя съгражданин Димитър Пешев, който е подпредседател на Народното събрание, че предстои депортация на евреите от няколко български града и да го помолят за съдействие. След това е подвигът на Димитър Пешев, който опрян единствено на авторитета на институцията, която представлява – Народното събрание, иска отговор от вътрешния министър Габровски вярно ли е, че има подготвени за изселване извън страната български граждани от еврейски произход и категорично се противопоставя на това. Не бива да се забравя смелостта и на тогавашните български народни представители от уж „профашисткото“ правителствено мнозинство, които подписват писмото на Пешев от 17 март. Писмото е подписано, включително и от уж прогермански настроения Александър Цанков. Не бива да се омаловажава ролята и на тогавашните български интелктуалци и общественици и на тогавашната Българска православна църква, които открито се обявяват срещу депортацията. Но решаващата роля е на българския монарх цар Борис. Само той е можел да отмени депортацията и въпреки риска, който поема, противопоставяйки се на Хитлер по този важен за него въпрос, куражът му и дипломатическият му такт дават резултат и евреите в България са спасени. Това е отговорът на въпроса кой спаси евреите в България – тогавашното българско общество с решаващата роля на държавния глава цар Борис.

Цялото интервю, прочетете ТУК 

Новините от днес и със задна дата