четвъртък, 27 октомври 2022 г.

САЩ ускоряват разполагането на модернизирани ядрени бомби в Европа

  

Съединените щати са ускорили разполагането на по-прецизната версия на основната си ядрена бомба в базите на НАТО в Европа, пише "Политико", като се позовава на документ и двама души, запознати с въпроса.

Пристигането на модернизираната бомба B61-12, която първоначално е планирано за следващата пролет, докато сега това предстои през декември тази година. Това са съобщили американски служители на съюзниците от НАТО по време на закрита среща в Брюксел този месец.

Този ход, който включва замяна на по-старите бомби с по-новата версия в различни бази в Европа за потенциално използване от американски и съюзнически бомбардировачи и изтребители, се случва на фона на повишеното напрежение заради заплахите на Русия да използва ядрено оръжие в Украйна и нарастващите опасения, че Западът трябва да направи повече, за да възпре Москва да премине тази граница.

Модернизацията на програмата B61 се обсъжда открито в бюджетни документи и публични изявления от години, а служители на Пентагона твърдят, че модернизацията е необходима, за да се гарантира, че запасите са осъвременени и безопасни. Потърсен за коментар, представителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър отговори по електронната поща, че "въпреки че няма да обсъждаме подробности за нашия ядрен арсенал, модернизацията на американските ядрени оръжия B61 е в ход от години и плановете за безопасна и отговорна подмяна на по-старите оръжия с модернизираните версии B61-12 са част от отдавна планираните усилия за модернизация. То по никакъв начин не е свързано с настоящите събития в Украйна и не е ускорено по никакъв начин."

Датата на пристигане беше изненада за някои дългогодишни наблюдатели, които се опасяват, че тя може допълнително да разпали и без това опасната ситуация в Европа, пише "Политико". Съобщението на срещата в Брюксел е дошло няколко дни преди НАТО да даде началото на ежегодните си ядрени учения, известни като Steadfast Noon. Двуседмичното учение приключва в неделя и в него участват около 70 самолета. В сряда пък Русия проведе ядрено учение, което началникът на отбраната на страната описа като симулация на "масиран ядрен удар" в отговор на ядрена атака срещу Русия.

"Би било странно да се бърза с това", каза Ханс Кристенсен, директор на Проекта за ядрена информация към Федерацията на американските учени, който отблизо следи програмата. "Казват, че няма да реагираме на подобна ситуация с ядрени оръжия. Не мисля, че искат да тръгнат по този път".

Посланието, което стои зад изпращането на първите бомби през декември, може да е насочено по-скоро към европейските съюзници, които се чувстват особено уязвими от Москва.

Двама души, запознати с въпроса за предстоящата доставка за Европа, потвърдиха смяната на плановете, съобщена в дипломатическата телеграма. Те помолиха да не бъдат назовавани поради чувствителността на въпроса, пише "Политико".

Документът ясно показва, че съюзниците са разтревожени. Целта му е била да бъде разпространена в Пентагона и Държавния департамент и да даде на политиците кратка информация за това, което е било обсъждано между министрите на отбраната на срещата на НАТО.

В документа се казва, че по време на срещите 15 съюзници от НАТО са изразили загриженост, че алиансът "не трябва да се поддава на ядрения шантаж на Путин".

"Предвид нарастващия обем и мащаб на руската ядрена реторика, подгрупа съюзници поискаха продължаване на консултациите в НАТО, за да се гарантира постоянна готовност и последователни послания", гласи писмото.

Запознати предупреждават, че всички стъпки, свързани с ядрената сфера - колкото и скромни да са те - могат да имат непредвидени последици и да доведат до ескалация.

B61 е семейство ядрени бомби, разработени за първи път в началото на 60-те години на миналия век и първоначално изпитани при подземни ядрени опити в Невада. През десетилетията са разработени десетина версии, като повечето от тях вече са извадени от употреба.

Програмата за удължаване на живота на B61-12 на стойност 10 млрд. долара се управлява от Министерството на енергетиката на САЩ и има за цел да замени няколко по-ранни версии, включително около 100 бомби, съхранявани във въздушни бази в Германия, Италия, Белгия, Нидерландия и Турция.

Модернизацията се отнася до неядрените аспекти на конструкцията на неуправляемата бомба и включва премахване на парашута, инсталиране на нов комплект за оперението и други подобрения за "значително по-голяма точност", каза Кристенсен.

Новата версия също така е проектирана така, че бойната авиация на САЩ и съюзниците - включително бомбардировачите B-2 и B-21 и изтребителите F-15, F-16, F-35 и Tornado - да могат да носят оръжието, за разлика от няколкото по-стари версии на B61, които се съхраняват от години.

Самата бойна глава е една от най-универсалните в арсенала на САЩ, тъй като нейната експлозивна сила може да се увеличава или намалява в зависимост от целта, което я прави оръжие с ниска или средна мощност.

Новият срок за пристигане е знак, че Пентагонът е преценил, че оръжието е готово по-рано от планираното - казва Ханс Кристенсен.

Той изтъква, че се очаква главният инспектор на министерството на отбраната на САЩ да завърши контрола на работата на оръжието преди началото на обучението на въздушните екипажи - в края на тази година или в началото на следващата.

Военновъздушните сили са провели летателни изпитания на новата конструкция на бомбата с F-35A през октомври 2021 г. и са я сертифицирали за F-15E през 2020 г. Но през февруари Пентагонът съобщи, че планира да "завърши сертифицирането на B61-12 за F-35A преди януари 2023 г., след което [Военновъздушните сили на САЩ в Европа] ще могат да започнат съответното обучение".

"Мислех, че тези две неща ще се случат преди физическото им пристигане", каза Кристенсен.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин също така заяви пред съюзниците от НАТО в Брюксел този месец, че дългоочакваният преглед на ядрената политика на администрацията - който може да бъде публикуван в близките дни - ще запази десетилетната ядрена декларативна политика на Вашингтон на "пресметната двусмисленост", се съобщава документа.

Това е промяна в сравнение с коментарите на президента Джо Байдън по време на президентската кампания през 2020 г., в която той заяви, че ще обмисли промяна на политиката на САЩ, за да заяви, че единствената цел на атомните оръжия е да възпират ядрена атака срещу Америка или нейните съюзници - промяна, за която настояваха групите за ядрено разоръжаване.

Оттогава администрацията оттегли тези коментари. Но уверението на Остин пред европейските съюзници, че декларативната политика на САЩ в областта на ядрените оръжия ще остане непроменена, идва в момент, когато европейските столици търсят подкрепата на Вашингтон, за да се противопоставят на въоръжените с ядрени оръжия Русия и Китай.

Джеймс Актън, директор в Програмата за ядрена политика към Фондацията за международен мир "Карнеги", заяви, че коментарите на Байдън за "единствената цел" по време на кампанията са разтърсили цяла Европа и "имаше голяма кампания от страна на съюзниците на САЩ да го убедят да не го прави и тази кампания беше успешна".

По време на срещите в Брюксел Остин също така е информирал съюзниците, че прегледът ще подкрепи пълната модернизация на американската ядрена триада, като същевременно ще пенсионира бомбата В83 и ще прекрати програмата за ядрени ракети с морско базиране, започната от администрацията на Тръмп.

Но законодателите се противопоставят на спирането на програмата за крилати ракети и вероятно ще продължат да я финансират в предстоящото законодателство в областта на отбранителната политика на САЩ, пише в заключение "Политико".

Новините от днес и със задна дата