четвъртък, 6 октомври 2022 г.

В ООН предстои гласуване на резолюция заклеймяваща незаконните референдуми на Русия и незаконната анексия на четирите украински области Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска

  

Русия настоява за тайно вместо явно гласуване в Общото събрание на ООН, където следващата седмица ще се разглежда проекторезолюция срещу руската анексия на части от Украйна, предаде Ройтерс.

Подготвеният от западни страни проект за резолюция заклеймява "незаконните т.нар. референдуми" на Русия и "опита за незаконна анексия" на четирите украински области Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска.

В писмо на руския постоянен представител в ООН Василий Небензя до страните членки на ООН, с което Ройтерс разполага, се казва: "Това е явно политизирано и провокативно развитие, целящо да задълбочи разделението в Общото събрание и още повече да раздалечи неговите членове". Небензя твърди, че е наложително да има тайно гласуване, защото лобирането на Запада означава, че "може би ще бъде много трудно, ако позициите се изразяват публично".

Дипломати обясняват, че вероятно Общото събрание ще трябва да гласува публично за това дали вотът по проекторезолюцията да бъде таен. Миналата седмица Русия наложи вето на подобна проекторезолюция в 15-членния Съвет за сигурност към ООН.

"Ако международната общност не реагира, ще се появят твърдения, че никой не обръща внимание и че това сега е "карт бланш" за други страни да направят същото и да получат признание за стореното от Русия", каза вчера посланикът на ЕС в ООН Олоф Ског. Той добави, че ЕС провежда широки консултации държавите членки на ООН преди гласуването на проекторезолюцията, което вероятно ще е в сряда.

Развитието на събитията сега наподобява случилото се през 2014 г., когато Русия анексира Крим. Тогава Русия наложи вето на проекторезолюция, която осъждаше референдума в Крим и приканваше международната общност да не го признава. После обаче Общото събрание обяви референдума за невалиден със 100 гласа "за", 11 "против" и 58 "въздържал се", като 24 държави не участваха в гласуването, припомни Ройтерс, цитирана от БТА.

Украинските граждани, независимо от етническия им произход, защитават самоотвержено своята страна, вече 223. Всички очаквания на агресора в Кремъл за бърза победа не се сбъдват. Контраофанзивата на Украйна принуди Путин да прибегне до безумни стъпки, потъпквайки елементарни международни и морални норми, да анексира незаконно територии на съседна суверенна и независима държава с признати от ООН граници и гарантирани такива с Будапещенския меморандум от самата Руска федерация. Извършиха хиляди убийства, изнасилвания, разрушиха домове и цели градове, уточни в свое изявление в ЕП евродепутатът Андрей Ковачев.

Новините от днес и със задна дата