сряда, 12 октомври 2022 г.

Задават се съкращения, замразяване и почти никакви назначения

 

Проучване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) показва, че 43 на сто от анкетирани 1100 компании планират увеличение на персонала през следващото полугодие. Същият брой фирми ще запазят числеността на служителите си, а 14 на сто планират съкращения, съобщава БКЗ.

Предишно проучване отчете, че само 6 на сто от фирмите са били готови да намалят работниците си, предупреждават от БКЗ.

"Резултатите от изследването илюстрират тревожната обстановка не само в България, но и в целия свят. Главоломната инфлация и постоянно растящите цени може да доведат до увеличение на заплатите, но те няма да догонят бързото обезценяване на парите. Затова много работодатели вече предприеха мерки да ограничат сериозно разходите си, включително под формата на съкращения и замразяване на новите назначения", коментира Надя Василева, председател на БКЗ.

Работодателите от дванадесетте индустрии, включени в изследването, споделят положителни, но скромни планове за наемане на нови служители. Най-оптимистични прогнози за следващите шест месеца отново имат работодателите от секторите "Информационни технологии" (ръст 37 на сто), "Аутсорсинг" (плюс 16 на сто) и "Производство" (увеличение с 9 процента). В секторите "Търговия на едро и дребно" и "Транспорт, складиране и комуникации" очакват увеличение на заетостта с по 5 на сто.

Ръст на заетите, макар и малък, се очаква и в секторите "Хотелиерство и ресторантьорство", "Строителство", "Електричество, газ и вода" и "Селско, горско и рибно стопанство".

"Ако доскоро много служители се радваха на лукса да избират между различни възможности за работа, днес всички усещат бича на инфлацията и притесненията им не спират да растат. Ето защо много от тях ще предпочетат да останат на настоящото си работно място, а други ще потърсят препитание в големите градове на страната", добави Надя Василева, цитирана от БТА.

В София 70 на сто от анкетираните работодатели прогнозират ръст на работната сила, но все пак осем процентни пункта по-малко спрямо предишното шестмесечие. В Пловдив коефициентът на заетостта остава без промяна, като 8 на сто от работодателите планират увеличение на персонала. Прогнозата на тези от региона на Варна регистрира ръст от четири процентни пункта, достигайки коефициент на заетост от 10 на сто. Търсещите работа ще могат да намерят възможности за реализация и в Бургас и Русе, където прогнозите на работодателите се увеличават с два процентни пункта и достигат съответно 7 на сто и 5 на сто за периода октомври 2022 г. - март 2023 г.

Българската конфедерация по заетостта е неправителствена организация на компании в сферата на HR услугите в България.

Новините от днес и със задна дата