четвъртък, 29 септември 2022 г.

Мигрантите превръщат Странджа в сметище, тонове боклуци заливат болярските села

  

Огромни незаконни сметища са образувани край българо-турската граница в района на Болярово вследствие на засиления мигрантски натиск. Предстои да бъде сигнализирана Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора, съобщи на брифинг кметът на крайграничната община Христо Христов.

Купчини с отпадъци се разпростират на големи територии в землищата на боляровските села Крайново и Странджа. Проверява се и сигнал за сметище край село Воден.

"Това са отпадъци от спални чували, дрехи, обувки, бутилки, чанти и всичко, което можете да се сетите, че мигрантите носят със себе си, когато тръгват да пресичат границата", каза кметът на община Болярово, цитиран от БТА.

Местната управа настоява Регионалната дирекция "Гранична полиция" да предприеме незабавни мерки. В общината преди дни беше обявено и бедствено положение за извършване на спешен ремонт на горските пътища около границата, във връзка със засиления мигрантски натиск, припомни кметът. "Сега сме в бедствено положение. Да поискат някакви пари, да направят организация и да ги извозят", призова той.

Кметът подчерта, че проблемът с незаконните сметища в района е възникнал след закриване на граничното полицейско управление в Болярово.

Писма с искане за възстановяване на структурата са изпратени до президента, министър-председателя и министъра на вътрешните работи в служебното правителство, и областния управител на Ямбол.

"Структурата беше закрита, без да има определени мотиви. Тази зона за отговорност от 38 км за мен си остава един разграден двор. Казвам го с отговорност и заставам зад думите си", коментира Христов.

Постове във фейсбук показват грозната картина, която нелегалните мигрантите остават след себе си. Експертът по горите Дико Патронов публикува снимки от изоставени биваци на мигранти в Странджа.

Новините от днес и със задна дата