сряда, 28 септември 2022 г.

Вакуумирани хора

 Няма налично описание на снимката.

Автор: Христо Слави Рачев/ Статията е публикувана тук: Hristo Slavi Ratchev и любезното позволение на автора, препечатана в BurgasNovinite.BG

Колко често благообразни светли хора, с правилни нордически черти, с елегантно пристъпване почти красиви - се оказват удивително кухи. Буквално нищо. Но грабват окото. Такива вакуумирани персони пресичат живота ни, разнасят светлата си глупост, поднасят забележителна игра с вежди, прихлупват бели мигли, ала Борис Бекер, попадат в спалнята, променят траекторията ни и изчезват в небитието. Тук преобладават смуглите, брюнетите. Модата наплоди блонди жени, но от една морска миля си виждат техните бадемови, азиатски очи, дебелата им мургава кожа… имитацията. Червенокосият ген, тази кървава диря оставена от кръстоносните походи, се мярка рядко. Малко знаем за червенокосите, тяхната телесна декорация и как изгрява разголената им фактура подложена на по интимна контрова светлина. 
 
Трябва да внимаваме кого харесваме.
Защото има хора, които не могат да боравят с фокуса на съзнанието си. Плуват в мъгла. Те никога не разбират каква точно се случва, прелитат около нас, като прилепи, силно повлияни от рикошетите на хорското мнение. Това са родените клакьори. Викащите бис, без да могат да изпеят един верен тон. Появяват се на най-неочаквани места. Поднасят зле фокусирани тези, копирани в лошо качество от оригиналите. Фактически брак, за всички, които държат на изображението и ясната картина. 
 
Стават обществено опасни, когато се озоват в политиката. Бързо усвояват клишетата, напъхват ги безразборно в политическия шейкър и започват маниерно да го клатят под носа ни. Такъв медиен шейкър ни разклати вчера "Панорама". Дрънчаха препирни, апострофи и накрая разляха в чашите ни отвратителен коктейл от плиткоумни и лошо фокусирани гледища. Копьонкин е най-яркият представител на съвременната политическа фантастология, преливащ от нахалство типично за маниакалните. Ако обърнете с хастара неговите разпокъсани мисли ще получите почти вярна картина на съвремието. 
 
Глупостта на младите, съвсем не е безобидна.
Умният човек се ражда умен. Предразположен е да усвоява бързо; оцелява, защо има прецизен фокус, ясна цветна картина и точни преценки. Слушат го, понеже знае… и го мразят по същата причина. В деспотични общества интелигентността е най-опасното състояние на духа. Тъкмо затова усеща, къде не му е мястото. А внезапно поумнелият глупак, си остава недостижима идея на разпадащото се българско образование.
Дресурата и опитомяването на българския народ са неизпълними задачи. Струпвания на хора, които не могат да боравят с фокуса на съзнанието, неизбежно попадат в групата на изоставащите. Онзи последен вагон, който се лашка най-силно, готов да изхвръкне на всеки остър завой, а тоалетните смърдят упойващо. В него се поклащат глупаците, подлучените и екзалтирани патриоти. Нещо лично. 
 
Във време на приближаваща война най-свежите и истински сутрешни новини са: днес каква светлина ни е поднесло небето. Чудните форми на облаците. Как ще рефлектира пропуснатата светлина от морската повърхност. Вкусът на въздуха и аромата на есен. Топлината комбинирана с квакането на чайките и съскането на пясъка, докато вълната възсяда сушата. Какво ни съобщава днес морето. Как изглежда света от високите български върхове.Тук няма клишета. От появата на океаните, моретата и планините до днес, тези новини никога не се повтарят. Това са истинските “панта рей новини”. 
 
Другото е окончателно отвращение от човешкото същество, военизирано, готово да убива. Ако живеете на морски фар с жена, куче и хоризонт, замечтани в своя пантеизъм… вие сте временно спасени. Ако по главите ви се катерят, хора, коли, трамваи, връхлитат ви митинги, живеете в опикан вход и “Панорама” ви присветва в хола - внимавайте кого харесвате. Кого посочвате. Вакуумираните хора са навсякъде. Затова пак и отново бъркаме. В такова фентъзи сме попаднали и няма измъкване.
П.П. Мисълта на седмицата и лаврите са за Лавров. “Западът премина всякакви граници” - каза най-вакуумираният окупатор пресякъл нагло границите на Украйна.

Новините от днес и със задна дата