сряда, 28 септември 2022 г.

В четвъртък откриват паметника на Коджакафалията в Бургас

 Бургазлии, в четвъртък откриват паметника на Коджакафалията, заповядайте и вие

Официалното откриване на паметника на Александър Георгиев – Коджакафалията ще се състои на 29 септември, четвъртък, от 17:30 часа. Той се намира на метри от училището, което носи неговото име. Наблизо е и т.нар. „километричен камък“, който някога е показвал на пътниците, че им остава още 1 километър, докато стигнат града.

Александър Георгиев – Коджакафалията е една от най-ярките личности, свързани със съвременното развитие на Бургас. Човек, който с много труд и лишения натрупва състояние и става влиятелен търговец, но въпреки богатството си запазва своята скромност и отдаденост към съгражданите си. 

През целия свой живот той не спира да раздава спечеленото за благотворителност. С това Коджакафалията се превръща в един от най-големите дарители в България, оставя непреходна следа в историята на града и заслужено получава името „Бащата на Бургас“.

Чрез паметника, създаден от скулптора Радостин Дамасков, бургаската общественост отдава почит към личността и делото на големия благодетел. Наред с тези от Общината, в изпълнението на проекта са вложени и много левове, предоставени от дарители.

Новините от днес и със задна дата