сряда, 1 юни 2022 г.

САЩ изпращат модерни ракетни системи на Украйна: ето какви

 Американски ракетни системи със среден обсег HIMARS 

САЩ ще предоставят усъвършенствани ракетни системи на Украйна, която се бори срещу руските сили, нахлули на нейна територия, предаде ДПА, като се позова на статия на американския президент Джо Байдън във в. "Ню Йорк таймс". Но също така уверява, че САЩ не се стремят към война между НАТО и Русия.

"Предприехме спешни действия за изпращането на Украйна на значителни количества оръжия и боеприпаси, за да може силите ѝ да се сражават на бойното поле и да се поставят във възможно най-изгодна позиция на масата за преговори", пише Байдън.

"Затова реших, че ще предоставим на Украйна по-усъвършенствани ракетни системи и боеприпаси, които ще ѝ дадат възможност да нанася по-точни удари по ключови обекти на бойното поле в Украйна", се казва още в статията на американския президент.

Администрацията на Байдън съобщи във вторник, че САЩ ще изпратят на Украйна малък брой високотехнологични ракетни системи със среден обсег, въоръжение, за което украинските лидери отдавна настояват, докато се опитват да спрат напредването на руските сили в Донбас, предаде Асошиейтед прес. Сред предвидените за изпращане в Украйна оръжия са високомобилните артилерийски ракетни системи, известни като HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), производство на Lockheed Martin. Тези оръжия имат обсег около 80 км. 

Байдън подчертава, че Вашингтон не поощрява украинските сили да извършват нападения на територията на Русия, отвъд украинско-руската граница. Изтъква също така, че е получил уверения от украинското ръководство, че американските оръжия няма да бъдат използвания за удари по цели в Русия.

Американският президент също така пише, че САЩ нямат намерение да провокират по-широк конфликт, както и че нямат намерение да свалят Путин от власт.

Преди два дни Байдън заяви, че САЩ няма да изпращат в Украйна ракетни системи, с които биха могли да бъдат нанесени удари в Русия.

Дмитрий Медведев, заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на Русия, отбеляза тогава, че това е "разумно" решение.

Новините от днес и със задна дата