сряда, 1 юни 2022 г.

От хотел във фургон: Първи украински бежанци в буферните бази в Сарафово и Елхово (снимки)

 Буферният център в Елхово 

Започна настаняването на бежанци от Украйна в буферните бази в Сарафово и в Елхово. Всеки бежанец, който иска да бъде настанен в държавна база, ще преминава през един от двата буферни лагера за оценка на потребностите му и преценка към коя държавна база да бъде насочен.

120 бежанци вече са в "Сарафово"

120 бежанци от два хотела в Слънчев бряг пристигнаха малко след 13.00 ч. в базата на Министерството на отбраната в Сарафово. Те бяха настанени в хотелската част, която разполага с 250 места. Всички те ще останат в буферната зона за не повече от 3-4 дни, докато бъдат насочени към съответната държавна база.

"Директното настаняване в държавни бази на украински граждани приключва. Всеки, който желае да бъде настанен в държавна база, първо трябва да мине през буферен лагер, да се установят реално неговите нужди и след това да бъде насочен към съответната държавна база. Има подслон, има вода, има храна, има тоалетни и специално пък в Сарафово, това е място, където военнослужещите всяка година ходят да почиват, въпреки че на украинските граждани им се вижда, че са неподходящи тези условия", заяви зам.- областният управител на Бургас Пламен Янев.

Поставят се и палатки в случай, че капацитетът се запълни. Палатките се очаква да бъдат между 700-800.

Повече от три часа бежанците от хотел в Слънчев бряг бяха в очакване да бъдат преместени с автобус. Научили обаче, че няма да бъдат извозени до държавна база, а до буферен център, без никакви подробности..

"Нищо не ни казаха. Вчера вечерта разбрах, че днес ще ни чака автобус и нищо повече. Чухме, че ще ни преместват в някакви бараки, но ние сме с деца, не знам какво ще правим, Няма да останем, ако няма нормални условия за живот. Ще искаме помощ от доброволци", заяви Марина от Днипро пред БНТ.

"Вчера хората ги преместиха в базата в Китен. Ние сме готови да отидем там. Не ни трябва море, не ни трябва лукс - просто нормални условия за децата", казва Вика от Днипро.

От предварително заявилите, че ще тръгнат 112-ма украинци от хотела по обяд, в базата в Сарафово пристигнаха едва 45-ма. По-късно от още два хотела бяха извозени бежанци и така общата им бройка стана 120.

Украински бежанци в Сарафово 

Базата в Сарафово е строго охранявана. На място пристигна екип на Върховния комисариат към ООН за бежанците по покана на представители на българското правителство в региона, за да проверят при какви условия ще бъдат настанени хората. 

Дали са подходящи условията в буферния център провериха и от ООН.

"Условията тук биха били подходящи за възможно най-кратък престой, докато хората бъдат пренасочени към други места", каза Борис Чеширков, говорител на Агенцията на ООН за бежанците.

"В Сарафово в момента можем да приемем 250 души. От утре бройката ще е над 1000, след като бъдат опънати и палатковите лагери. Условията са над тези, които се изискват от ЕС, тоест има подслон, вода, храна, тоалетни. Условията в Елхово са контейнери за бежанци и отговорят на изискванията за бежански лагер", заяви зам.-областният управител.

Новината, че ще спят в контейнери или палатков лагер шокира украинците, които днес напускаха хотелите в Слънчев бряг. "В палатков лагер няма да отида, какво говорите, да не съм луд!", заяви Александър.

А заради обявения край на програмата по разселване, във Варна някои от украинците вече подават заявления, че се отказват от временната закрила и ще напуснат страната.

За последното денонощие 37 автобуса с украински бежанци са напуснали страната през граничния пункт Дуранкулак, процесът е динамичен, съобщи пред БНР председателят на Държавната агенция на бежанците Марияна Тошева. Тя уточни, че много украинци са напуснали хотелите по Черноморието с автобуси и със собствени автомобили.

Украинка за базата в Елхово: Това е затвор

Общо 349 украински граждани, сред които и тримесечно бебе, пристигнаха в буферния лагер в Елхово. Те дойдоха  с влак от Варна и бяха настанени в осем автобуса, за да бъдат превозени до местата за настаняване.

Пристигнаха първите украински бежанци в Сливен, откъдето потеглиха към буферния лагер в Елхово 

Хората бяха посрещнати от областния управител Веселин Вълчев и екип на областната администрация, които организираха транспортирането им. Екип на Българския Червен кръст очакваше пристигащите, предоставена им бе вода и пакетирана храна. Осигурена беше линейка, както и преводачи./Снимки: БТА 

През април ЕС одобри отпускането на 3.4 милиарда евро предварително финансиране за държавите от ЕС, подслонили украински бежанци. От тях България получи 148 млн. евро. Въведено бе остойностяване от 40 евро на седмица за приет бежанец, като бе предвидено покриване на разходите за 13 седмици престой от датата на пристигане на украинците.

Съветът на ЕС по-рано поясни, че ще бъдат отпуснати около 17 милиарда евро от неизползвани и пренасочени бюджетни средства за посрещане на нуждите на бежанците от Украйна, съобщава БТА.

По данни на ООН от началото на войната над 6.8 млн. украински граждани са напуснали страната си, като около пет милиона се намират в ЕС. Най-много бежанци е подслонила Полша - над 3.6 млн. души. Следват Румъния (990 хил.), Унгария (683 хил.), Словакия (461 хил.).

Защо украинските бежанци са различни от останалите чужденци, бягащи от войни и преследване, и какви права имат те в ЕС - четете тук.

 

Новините от днес и със задна дата