сряда, 1 юни 2022 г.

Високо напрежение в парламента до бой, между лидера на Възраждане и депутата Искрен Митев / видео

 

Почти до бой се стигна в парламента между "Продължаваме промяната" и "Възраждане" в пленарна зала. Повод станаха думите на депутатът Искрен Митев от ПП към лидерът на Възраждане Костадин Костадинов  по време на дебатите по промените в Закона за досиетата.

"Стана ясно, че господин Копейкин предаде хората, защото си купи къща с техните пари, парите, които му останаха си ги превърна в евро, ваксинира се и накрая вдигна карта, за да покаже, че е повече човек от другите", заяви от парламентарната трибуна депутатът Искрен Митев, от което последваха закани, спречкване и почти бой.

Лидерът на "Възраждане" в прозвището Копейкин припозна себе си и веднага поиска думата от председателстващия заседанието Кристиан Вигенин, но не му беше дадена, защото наред да говори беше Тома Биков от ГЕРБ.  Тогава Костадинов отиде до Вигенин и го предупреди - "ще разбия носа на този тъпак". На свой ред Вигенин се опита да опита да го успокои.

След това Костадинов отиде до мястото в залата, където стоеше Митев, за да му поиска обяснение директно.

Депутатът от ПП издърпа лидера на "Възраждане" за вратовръзката, което предизвика спречкване и депутатите се хвърлиха да ги разтървават. Квесторите също се включиха. А Кристиян Вигенин даде 30-минутка почивка до 12 часа заради невъзможността заседанието да продължи.

През това време гостите в залата, които бяха деца по повод 1 юни, гледаха случката.

Ситуацията ще бъде разгледана на председателски съвет, обяви след почивката на депутатите Вигенин.

Преди това скандали по всички теми от дневния ред на обществото белязаха първия пленарен ден от новата работна седмица на депутатите.

ГЕРБ атакуваха политиката на кабинета по справянето с бежанската криза. Изслушването на Калина Константинова стана втора точка за утрешния пленарен ден. А скандалите продължиха - за приемането на еврото. "Възраждане" го нарекоха покушение срещу финансовия суверенитет.

Третата тема, която скара народните представители, беше закона за досиетата. ДБ предложиха хората с картонче да бъдат обявявани всеки път, щом се кандидатират за някаква длъжност. А от Герб се обявиха директно за лустрация, макар и закъсняла.

Новините от днес и със задна дата