четвъртък, 19 май 2022 г.

DW: Двете лица на Румен Радев

 Двете лица на Румен Радев

Пилот на изтребител и президент, проруски и все пак верен съюзник на Запада? Българският държавен глава е ослепителна фигура с удивителна кариера. Следващия понеделник той ще посети Берлин.

Това посещение е свързано изцяло с руската агресионна война срещу Украйна: На 16 май 2022 г. българският президент Румен Радев ще посети  федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер. Посещението е експлозивно, защото от началото на инвазията на 24 февруари политическата орбита на бившия изтребител Радев, който за последно се представи като реформатор в родината си, се върна там, откъдето започна: към Москва, пише Дойче веле.  

Роден на 18 юни 1963 г. в Димитровград в Южна България, той не е в люлката си, че един ден ще бъде президент начело на родината си. Най-решителният опит в живота на тогавашния 19-годишен е, когато постъпва в Българската армия през 1982 г. Там прави кариерата си до президентството си през 2016 г.

През 1987 г. Радев завършва офицерски курс на ВВС и едновременно с това се присъединява към БКП, която управлява страната от 1945 г. По-късно той определи тази стъпка като „задължителна за офицерите“. През 1990 г. отново напуска БКП, но все още е свързан с нейната наследническа партия Българските социалисти (БСП). В крайна сметка обаче дълго време нямаше индикации за политически амбиции. 

По-скоро сърцето на Радев принадлежеше на военната авиация. Официалната му автобиография гордо изброява повече от 1400 летателни часа, които е изпълнил с изтребителите-бомбардировачи МиГ-29 от съветски дизайн. През 2000-те той се издига до командване на различни авиобази, преди да поеме командването на българските ВВС през 2014 г. с чин генерал-майор. Той се отказа от това едва когато, малко изненадващо, спечели президентските избори през ноември 2016 г., подкрепен от БСП - с помощта на Москва. 

Руски връзки 

Как се случи това? Лидерът на БСП Корнелия Нинова призна след изборите, че е обсъждала кандидатурата на Радев с Леонид Решетников, пенсиониран генерал от разузнаването и шеф на Московския институт за стратегически изследвания (РИСС). Решетников преди това е провел проучване в България, за да определи най-обещаващия профил на кандидатите. Той използва  лидера на русофилското движение Николай Малинов, който оттогава е обвинен, че е „руски агент на влияние“ . Резултатът беше Румен Радев, за когото Решетников се надяваше да преориентира България от Запад към Русия.

Първото президентство на Радев беше доминирано от враждебността му към дългогодишния български премиер Бойко Борисов  . В процеса се срещнаха категорични противоположности: прозападна и проруска ориентация, популярен и елитарен политически стил, пожарникар и офицер. Зад него бушува мръсна борба за власт: след като Радев искаше да попречи на назначаването на главния прокурор Иван Гешев, който беше силно критикуван от ЕС, той организира нападение в президентския дворец с подкрепата на Борисов.

Радев от своя страна призова хората да излязат на улицата срещу "мафиотите" около Борисов. Твърди се също, че той стои зад уличаващи снимки на оръжие, пари и оскъдно облечен Борисов , поне според бившия премиер, които са направени в частните апартаменти на премиера през 2020 г. и след това публикувани. 

Най-големият му преврат

Далеч от подобни кални, Радев остана политически доста блед. Великият му час дойде, когато масовите протести в България, които той подкрепи, отстрани Борисов от поста през 2020/21. Назначеното от Радев временно правителство го катапултира в челните редици на реформаторското движение. Щастливата му ръка при избора на министри, включително сегашния премиер Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев , несъмнено беше най-големият му преврат. Той не само осигури постоянно високи рейтинги на популярност, но и затвърди имиджа си на реформатор и му гарантира влияние върху ежедневната политика, което не беше предвидено от конституцията. И двете обаче се топят всеки ден след войната в Украйна.

Радев се ориентира в обществения живот с демонстрация на войнишко поведение. Емоционален само когато става дума за армията, иначе имитира обединяващ лидер. Дългогодишен служител в президентската администрация го описва като учтив и приветлив в интервю за DW: "Той се отнася еднакво към всички хора и служители, никога не е снизходителен. Но никога не напуска президентската роля." Радев остави същото впечатление в телевизионния дуел с неговия претендент Анастас Герджиков през ноември 2021 г. Най-добрият му съветник? Неговата съвест. Най-добрият му приятел? Всеки български пилот. Най-голямата му сила? Решителност.  

24 февруари 2022 г.

Но след атаката на Русия на Путин срещу Украйна, политическото развитие на Радев завъртя пълен кръг: той започна като човек в Москва - и тук изглежда отново се приземява. Не е ясно дали симпатиите му към Русия произтичат от дълбоко убеждение или връзка с русофилството, което е широко разпространено в България. Но от 24 февруари 2022 г. президентът е въвлечен в изключително опасно балансиране.

От една страна Радев осъжда руската атака и публично декларира лоялността на България към НАТО, в което страната е член от 2004 г. В същото време, както DW научи от средите на НАТО в София, той предизвика голямо учудване, когато се изказа срещу обезпечаването на българското въздушно пространство от силите на НАТО, които имат за цел да компенсират запустелото състояние на родните ВВС.

Радев отхвърля военната помощ за Украйна, защото тя "удължава войната" и представлява "опасна стъпка към директно влизане във войната". Предупрежденията за „самоунищожението на Европа“ и призивите за български „неутралитет“ напоследък са част от неговия реторичен репертоар. Радев подклажда възникналия конфликт с прозападния премиер Петков през последните седмици, като ескалира спора със Северна Македония или като атакува правителствената система за управление на кризи след спиране на доставките на руски газ.

Ще има малко следи от всичко това по време на посещението на Радев в Берлин. Неговата проруска, националистическа, антинатовска реторика е запазена за българската вътрешна политика. Когато се появява на международната сцена, той се наслаждава на ролята на лоялен съюзник и носител на мира, който се стреми да балансира нещата. Както по време на посещението си в Прага на 10 май 2022 г., той ще осъди руската агресионна война, ще се застъпи за добросъседските отношения на Балканите и ще призове за диверсификация на европейския внос на енергия. Накратко: той ще играе ролята на президента Румен Радев, която е подготвил за изявите си в западните страни.

Новините от днес и със задна дата