четвъртък, 19 май 2022 г.

Германия обвини Русия, че използва глада като оръжие

 

На президента Румен Радев е било отказано право на отговор от немскоезичното издание на "Дойче веле" за статия с "редица твърдения, категорично неотговарящи на истината". За това информират от пресслужбата на Радев. В навечерието на посещението на българския държавен глава в Германия, немскоезичното издание на "Дойче веле" публикува статията "Двете лица на Румен Радев". Медията коментира, че българският държавен глава категорично не приема български боеприпаси и смъртоносно въоръжение да бъдат изнасяни в Украйна, за да не бъдат използвани те в зоните на ожесточени сражения, в които са концентрирани и голяма част от етническите българи в Украйна.

Тези твърдения на президента Радев естествено събудиха недоумение защото не украинските военни стрелят по българи в Украйна, а руски военни и евентуалното изпращане на оръжия в Украйна ще бъде използвано от украинската армия за защита на българското население там. Т.с., с акта си на отказ да изпратим оръжие в помощ на украинската армия президентът Радев, отказва и защита на българското население в Украйна.

Германия обвини в сряда Русия, че използва глада като оръжие във войната. Това заяви германският външен министър Аналена Бербок по време на министерска среща в централата на ООН в Ню Йорк, предават световните агенции.

"Блокирайки украинските пристанища, унищожавайки силозите, пътищата и железопътните линии и особено земеделските ниви, Русия започна зърнена война, която подклажда глобалната продоволствена криза, каза Бербок. Това заплашва да създаде такава глобална продоволствена криза, каквато никога досега не е съществувала".

Според федералното правителство, Русия не позволява на Украйна да изнася 20 милиона тона зърно, главно от Северна Африка за Азия, по-голямата част от пристанището в Одеса. Украйна е един от най-големите производители на зърно в света. 

"Русия не само води бруталната си война с танкове, ракети и бомби, каза зеленият политик. Русия води тази война с друго ужасно, но по-спокойно оръжие, глад и лишения. Това се случва във време, когато милиони хора в Близкия изток и Африка вече са изложени на риск от глад поради климатичната криза, епидемията Covid и регионалните конфликти.

Припомняме, че и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш коментира с тревога блокирания износ на зърно, торове и други основни продукти. 

Той призова да бъде освободен пътят на доставките, тъй като блокадите заплашват с глад милиони хора.

 

Новините от днес и със задна дата