сряда, 18 май 2022 г.

"Портата към ада" в Сибир расте с тревожни темпове / видео

 Сибирският кратер Батагайка: Портата към ада расте с тревожни темпове -  Любопитно | Vesti.bg

Местните го наричат „портата към ада“ и само с един поглед към негови снимки ще разберете защо. На изток от Сибир в Русия, близо до басейна на река Яна, земята изглежда сякаш се е разделила на две, образувайки гигантски кратер в средата на гората, известен сега като кратера Батагайка.

Батагайка е създаден поради явление, наречено Термокарст, което се причинява от топенето на трайно замръзнала земя. Това топене причинява нестабилност в земята, което води до срутване. Според специалисти кратерът Батагайка започва да се образува през 60-те години на миналия век поради обезлесяване, когато дърветата, които предпазвали земята от жегата през летните месеци, са били премахнати.

В момента гигантският кратер е с дължина почти километър и дълбочина 86 метра, което го прави един от най-големите в света. Въпреки това сега има постоянно наблюдение върху кратера, след като сателитни снимки разкриха, че той все още расте с тревожни темпове.

Сибирският кратер Батагайка: Портата към ада расте с тревожни темпове -  Любопитно | Vesti.bg

През декември 2016 г. немски изследователи от Американския геофизичен съюз обясниха, че главната стена на кратера е нараствала с 10 метра всяка година през последното десетилетие, а през най-горещите години - до 30 метра годишно. Екипът също така смята, че една от страничните стени на кратера скоро може да достигне до близката долина, която вече е ерозирала.

Франк Гюнтер от Института Алфред Вегенер в Потсдам, Германия, разказва пред BBC: Кратерът става все по-дълбок и по-дълбок всяка година.

За учените топенето на трайно замръзнала почва, ускорено от изменението на климата, е причина за голямо безпокойство. Но това не се наблюдава само в района на Сибир. Други по-малки кратери са открити и в други райони.

Топенето на трайно замръзнали почви може да има сериозни последици за околната среда, като например изтичане на парникови газове, особено въглероден диоксид, който се е намирал в почвените ледове в продължение на милиони години. Газове като тези биха могли да ускорят още повече глобалното затопляне.

 Image

Кратерът Батагайка обаче е много интересен и по друга причина.

През последните няколко десетилетия растежът на кратера всъщност извади на повърхността свят, който някога е бил недостъпен, защото е бил замръзнал под земята. Кратерът се превърна в един от най-значимите в света за изучаване на трайно замръзнала почва, но също и за научаване на нови исторически факти, както се подчертава от новото проучване, публикувано в списание Quaternary Research.

Прозорец към непознатия свят

През 2009 г. там е бил открит стар конски труп от преди около 4400 години, както и мумифициран труп на млад бивол. Там са били открити и скъпоценни предмети, както и други неща като мамути и северни елени. Скорошна експедиция обаче довела до още по-забележителни открития.

Когато посетили мястото, британски учени видели много стари геоложки слоеве там и успели да съберат проби от земята и растителността. Анализът предполага, че тези проби може да са на повече от 200 000 години, което може да определи какви видове гори и земя са съществували в тази област по това време.

Батагайка поразил въображението ми – размерът на кратера е невероятен, самата пукнатина е идеално оголена и непокрита и всички слоеве се виждат отлично и могат да бъдат внимателно проучени.

През последните 200 000 години климатът на Земята многократно е преминавал от относително горещи „междуледникови“ периоди и много студени „ледникови“ периоди. Но климатичната история в Сибир все още е сравнително неизвестна, оттук и интересът към кратера Батагайка.

Учени твърдят, че ако чрез изучаването на кратера можем да разберем каква е била екосистемата тогава - това може да ни даде известна представа за това как околната среда може да се промени сега, ако климатът се затопля./vesti.bg

Новините от днес и със задна дата