понеделник, 23 май 2022 г.

Открит е мъртъв делфин на плаж “Смокиня”

  

Открит е мъртъв делфин от вида "муткур" на плаж "Смокиня" край Созопол. Информацията е от пресцентъра на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Проверката е извършена след подаден сигнал на тел. 112.

Установено е, че делфинът е в начален стадий на разлагане. Няма следи от насилствена смърт или от риболовни уреди, съобщиха от агенцията.

Съставен е констативен протокол.

При бъдещи подобни случаи ИАРА ще оказва пълно съдействие на общините и концесионерите на плажове, както и на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите за установяване на вида китоподобни, добавиха от ИАРА.

Припомняме, че на 17 април, два мъртви делфина са открити в контейнер за отпадъци в близост до ОУ "П. Яворов" в бургаския комплекс "Лазур". По случая е уведомена Окръжната прокуратура за произнасяне по компетентност за наличие на извършено престъпление. 

Трите вида черноморски делфини - обикновен делфин, муткур и афала, са защитени видове и са включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, който забранява обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри.

Причинена жестокост или умишлено умъртвяване на гръбначни животни се преследва по Наказателния кодекс. При човешка намеса, довела до смъртта на морски бозайник от защитения вид, се започва производство по НПК.

Новините от днес и със задна дата