понеделник, 23 май 2022 г.

18 г. затвор за съпруга насилник, бил и рязал с нож жена си до смърт

  

Софийски градски съд призна за виновен и осъди на 18 години затвор при първоначален строг режим 50-годишният Любомир Славейков за умишленото убийство на съпругата му Светла, извършено по особено мъчителен начин.

Семейната трагедия се разигра около полунощ на 25 февруари 2020 г. в къщата на родителите на 48-годишната жена в столичния квартал "Модерно предградие", където Светла живеела от три седмици. Тя напуснала семейното жилище в жк "Обеля", след като в края на януари с.г. Любомир разбрал, че има извънбрачна връзка. Скандалите между съпрузите, които имат три деца, станали ежедневни, а при един от тях мъжът залепил устата на жена си с тиксо, за да не го лъже повече.

Във фаталната нощ Любомир написал в социалната мрежа: "Честта е по-важна от живота" и поел към дома на тъста и тъщата. Като пристигнал, започнал да рита входната врата и да крещи на Светла, че ще  я убие. Изплашената жена се обадила на сина си, който незабавно тръгнал към къщата и на приятел, който уведомил Девето РПУ.

През това време обаче Любомир счупил прозорец и успял да влезе. Въоръжен с метална дръжка, разгневеният мъж започнал да нанася удари по главата, тялото и крайниците на съпругата си. Веднага след това взел нож и я намушкал 6 пъти в гърдите. Светла е издъхнала за минути.

След като убил съпругата си, Любомир се намушкал в областта на сърцето и прерязал китките си. Пристигналият на място екип на Спешна помощ го е транспортирал в "Пирогов". Лекарите обаче спасили живота му. 

През юни м.г. прокуратурата внесе обвинителен акт в съда. Според обвинението смъртта на 48-годишната Светла Славейкова е настъпила по особено мъчителен начин, тъй като тя е живяла известен период от време след причинените ѝ травматични увреждания, опитвала се е активно да се съпротивлява и е била в психическо и емоционално състояние да осъзнава ситуацията и да изпитва силни болки и страдания.

Обвиняемият е проявил особена жестокост при извършване на престъплението, тъй като е нанесъл на съпругата си множество последователни удара с нож.

Светла Славейкова е била подложена на системно психическо насилие от съпруга си, изразяващо се в обиди и унижения и е била принудително отстранена от него от семейното жилище, поради което убийството е извършено в условията на домашно насилие, допълват още от прокуратурата.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд.

Новините от днес и със задна дата