вторник, 10 май 2022 г.

Киев: Под "Азовстал" има над хиляда украински военни, стотици от тях са ранени (снимки)

  

Над хиляда украински военни, стотици от които ранени, се намират все още в обсадения от руските войски стоманодобивен завод "Азовстал" в украинския град Мариупол, според украинската вицепремиерка Ирина Верешчук, цитирана от Франс прес.

След евакуацията на всички цивилни през миналата седмица, осъществена с помощта на ООН, в подземните галерии на металургичния комплекс остават над хиляда военни.

Стотици от тях са ранени, някои от тях - тежко и имат нужда от спешна евакуация, добави тя. "Ситуацията се влошава всеки ден" в "Азовстал", подчерта вицепремиерката.

Верешчук опроверга информацията на двама регионални представители, според която в завода все още има цивилни.

"Това не е вярно", подчерта тя, като посочи, че ръководителят на батальона "Азов", укрепил се в подземния комплекс, е заявил, че "в "Азовстал" не е останал нито един цивилен, нито една жена, дете или възрастен човек".

 

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко отказа да заяви, че е "100% сигурен", че всички цивилни са били евакуирани. Той подчерта, че това не подлежи на проверка, докато не бъде постигнато трайно прекратяване на огъня. "Ситуацията беше и остава много трудна", добави той на пресконференция, като съобщи, че след края на евакуацията в Азовстал отново се водят тежки боеве. 

 

Украинските власти работят по възможността за евакуация на ранените войници, медицинския персонал и военните свещеници от комплекса, като се надява да получи помощта на международни организации и Турция, заяви още Верешчук. "Медицинският персонал иска да се евакуира с ранените, защото трябва да ги придружава" в случай на отварянето на хуманитарен коридор, добави вицепремиерката. Според нея подобна операция може да продължи поне седмица. 

Турция "наистина има желание да помогне", и Анкара работи в тясно сътрудничество с Киев, заяви Верешчук. Бойците от "Азовстал" поискаха неведнъж помощта на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Според вицепремиерката евакуацията може да се проведе с турски кораб, разполагащ с военна болница.

Руски ракети отново летяха снощи към Одеса. Един човек е загинал, има петима ранени. Изстреляни са 7 ракети, като са разрушени търговски център и депо близо до него. Според украинските власти, ударите са извършени от руските сили с ракети земя-въздух, изстреляни от анексирания полуостров Крим. Това е пореден ден, в който ключовият пристанищен град е обстрелван.

"Този път бяха изстреляни 7 ракети. Оставаме с впечатлението, че са по-стар модел, може би произведени още по съветско време. Вероятно врагът привършва запасите. Разрушенията са сред цивилни сгради, далеч от всякакви военни обекти", каза Наталия Хуменюк, говорител на оперативното командване на окръг "Юг".

Въпреки постоянния обстрел, повечето военни експерти смятат, че към този момент руската армия няма капацитет да изпълни първоначалните планове и да превземе Одеса. Руснаците продължават да не успяват и в опитите си да пробият отбраната на Изток. В Донбас тежките сблъсъци продължават, но фронтът остава практически статичен от седмици.

Новините от днес и със задна дата