събота, 14 май 2022 г.

Ердоган откри с Алиев новото летище Ризе-Артвин, построено чрез насип в Черно море

 

Президентите на Турция и Азербайджан Реджеп Тайип Ердоган и Илхам Алиев откриха днес новото турско летище Ризе-Артвин, съобщи вестник " Дейли Сабах".

Новото летище се намира на 34 километра от град Ризе, на 54 километра от град Хопа и на 125 километра от Артвин в района на град Пазар в окръг Ризе, Североизточна Турция.

Това е второто летище на Турция, построено чрез насип в морето в каменист черноморски район.

Кулата за контрол на въздушното движение на летището, намиращо се в известния с производството на чай окръг Ризе, е с формата на чаша за чай.

Първият полет до летището на самолет "Търкиш еърлайнс" кацна на новото летище в 10:35 часа местно време. Пътниците в самолета бяха посрещнати от министъра на транспорта и инфраструктурата на Турция Адил Караисмаилоглу.

Ердоган и Алиев пристигнаха на летището с чартърни полети.

В своята реч президентът на Азербайджан припомни подкрепата на Анкара за победата на Баку във войната в Нагорни Карабах и заяви, че повечето от компаниите, работещи на летището, в момента работят за възстановяване на регионите, освободени от арменска окупация.

Летището е с покрита площ от 47 133 квадратни метра и има годишен капацитет от 3 милиона пътници. Това е петото летище в света, построено в район, отвоюван от морето с използването на 100 милиона тона каменна маса.

Новините от днес и със задна дата