неделя, 1 май 2022 г.

Откриха погребани трима мъже с вързани ръце и очи край Буча, удариха летището в Одеса

  

                                                 Снимка: Дир.бг

Телата на трима мъже, видимо измъчвани и след това застреляни, са открити в яма близо до Буча, съобщи киевската полиция, предаде Франс прес. Тримата са били с вързани ръце и завързани очи.

"Жертвите са били дълго измъчвани...Накрая всеки от тях е бил застрелян в слепоочието", посочи в съобщение началникът на полицията в украинската столица Андрий Небитов.

Той уточни, че ръцете на мъжете са били вързани, те са били с превръзки на очите, а устата им е била запушена, допълва БТА.

Трите тела са били открити в Мироцке - село близо до Буча. Градът, разположен недалеч от столицата Киев, стана символ на военните зверства в Украйна. Там бяха открити много трупове на цивилни, припомня АФП.

"По предварителни данни, окупаторите са се опитали да прикрият следите от насилието си, затова са хвърлили труповете в яма и са ги затрупали с пръст", каза Небитов.

Киев обвинява руските сили в извършване на кланета, след като в райони около Киев, които за известно време бяха окупирани от руската армия, бяха открити десетки трупове с цивилни дрехи.

Тази седмица украинското правосъдие повдигна задочни обвинения срещу 10 войници от руска бригада, която е била разположена в района по време на кратката му окупация, в "жестоко отношение към цивилни и други нарушения на законите по време на война.

Ударено е летището в град Одеса

Ударено е летището в град Одеса. Според местни медии, е засегната писта на съоръжението и то вече не може да се използва. Няма данни за жертви.

По думи на очевидци, в града са чути най-малко три експлозии, от посоката на летището се издигат стълбове черен дим.

"Чух 3 взрива, след това дойде новината, че са ударили летището", разказа в ефира на БНТ Дмитрий Петков, жител на Одеса. - Летището е стратегически обект, официалната информация е, че то е ударено с ракети, но все още не се знае какви са мащабите на пораженията. Имаше сирени след като се чуха взривовете. Аз бях на улицата".

По думите му, обстановката в Одеса е спокойна, в известна степен стабилна. Миналата събота в града отново е имало удари, засегната е била жилищна сграда.

Ударът по летището в Одеса вероятно не е изненада за местната власт, защото беше заявено, че от първи до трети май в града ще действа комендантски час.

Размяна на пленници

"Украйна е осъществила днес размяна на пленници с Русия и 7 войници и 7 цивилни се връщат у дома", обяви в онлайн пост украинската вицепремиерка Ирина Верешчук, предадоха световните агенции. Сред освободените военнослужещи има и жена, която е бременна в петия месец, добави Верешчук. Тя не уточни колко руснаци са били освободени в замяна.

От началото на руската инвазия двете страни на няколко пъти разменяха пленници. В четвъртък Украйна каза, че Русия е предала 33 украински войници, предава БТА.

В интервю за Би Би Си вчера Верешчук обвини Русия, че е "депортирала" голям брой цивилни през границата и ги използва като "заложници". Тя уточни, че става дума за цивилни, за жени, за служители в местните съвети.

"Знаем, че там има над 1000 заложници, като близо 500 от тях са жени", посочи украинската вицепремиерка. Тя допълни, че хората са държани в затвори и центрове за временно задържане в Курск, Брянск, Рязан, Ростов, предаде Франс прес.

Франция ще засили изпращането на военна и хуманитарна помощ за Украйна

Франция "ще засили" изпращането на военно оборудване за Украйна, както и хуманитарната си помощ за тази страна, обяви днес Елисейският дворец, след телефонен разговор между преизбрания президент Еманюел Макрон и неговия украински колега Володимир Зеленски, предаде Франс прес.

Зеленски е благодарил за изпращането на военна техника, която допринася за украинската съпротива, а френският държавен глава е посочил, че тази подкрепа ще продължи да се засилва, както и хуманитарната помощ, предоставяна от Франция, се казва в комюнике на френското президентство.

Мисията на френските експерти, които допринасят за събирането на доказателства за борба срещу безнаказаността и за работата на международното правосъдие по отношение на престъпления, извършени в рамките на руската агресия, ще продължи, се добавя в съобщението.

САЩ, Франция, Чешката република и други съюзници снабдиха Киев със стотици далекобойни артилерийски оръжия, за да му помогнат да противостои на офанзивата на Москва в източния украински район Донбас. Париж изпраща свръхмодерни оръдия "Цезар".

Според Елисейския дворец, на този етап френската хуманитарна помощ за Украйна представлява "над 615 тона доставено оборудване, включително медицинска техника, генератори за болници, храни, помощ за подслон и превозни средства за спешна помощ".

Макрон е изтъкнал пред Зеленски желанието си през втория си мандат да работи активно за възстановяване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, в неизменна координация със своите европейски партньори и съюзници. Той също така е подчертал и готовността на Франция да допринесе за споразумение, предвиждащо гаранции за сигурност на Украйна.

Френският президент е изразил загрижеността си във връзка с руските бомбардировки в Киев в четвъртък, както и във връзка с "непоносимата ситуация в Мариупол", въпреки многократните му призиви към руския президент за спазване на международното хуманитарно право.

НАТО не вижда риск от използване на ядрено оръжие от страна на Русия

НАТО не вижда непосредствен риск от използване на ядрено оръжие от страна на Русия в Украйна, каза заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана пред телевизия Диджи 24.

"Същевременно с безпокойство констатираме, че реториката по този въпрос се увеличава и според нас това е по-скоро елемент за психологически натиск както върху Украйна, така и върху населението в страните членки на НАТО и в демократичните страни. Не виждаме непосредствен риск за използването на подобни оръжия", посочи Джоана.

Според него конфликтът в Украйна ще бъде продължителен.

"Ситуацията остава сложна. Съдейки по това как изглежда ситуацията на терен, вероятно това ще бъде продължителен конфликт", каза Джоана.

Според него военна заплаха за Молдова и Грузия в момента не съществува.

Новините от днес и със задна дата