неделя, 1 май 2022 г.

Германия обмисля въвеждане от ЕС на ембарго върху вноса на нефт от Русия

 

Правителството на Германия обмисля идеята за забрана на вноса на руски нефт, което прави по-вероятно ембаргото на равнище Европейски съюз, предаде днес ДПА като се позова на източници в Брюксел.

ЕС вече въведе забрана за внос на руски въглища, но доставките на нефт и газ е по-трудно да бъдат заменени и дискусиите за по-нататъшни санкции продължават, допълва БТА.

Германия беше критикувана от Киев, както и от други членки на общността за зависимостта си от доставките на руски изкопаеми горива и за това, че не действа достатъчно бързо за въвеждане на ембарго по отношение на тях.

Смята се, че сега само Унгария, Австрия, Словакия, Испания, Италия и Гърция са против петролното ембарго, казаха източници за ДПА.

В повечето северни държави членки правителствата очевидно са загрижени заради значителната им зависимост от руските нефтени доставки, докато в тези, които са по на Юг, правителствата изглежда са по-разтревожени във връзка с растящите цени на енергията.

Причина за промяната в позицията на Германия вероятно са неотдавнашните успехи в намиране на алтернативни нефтени доставчици.

По-рано тази седмица федералният зам.-канцлер и министър на икономиката и климата Роберт Хабек обяви, че Германия е намалила зависимостта си от руския нефт от 35 процента преди началото на войната в Украйна на едва 12 процента в рамките на 8 седмици.

Новините от днес и със задна дата