събота, 14 май 2022 г.

Посланикът на Финландия у нас: Целта ни е мирна граница с Русия, но след 24 февруари всичко се промени

  

                      Снимка: bTV Media Group

"Трябва нашите държави да инвестират все повече в сигурността и безопасността и това ще натежи на икономиката". Това каза в интервю пред bTV посланикът на Финландия в София Кристина Кувая по повод решението на страната да влезе в НАТО.

Историческо решение на Финландия, която има 1300 км граница с Русия. След десетилетия на неутралитет президентът и премиерът обявиха, че страната им трябва да влезе в НАТО след руската агресия срещу Украйна.

Целта ни е да имаме мирна граница с Русия, но след 24 февруари всичко се промени и искаме да подсилим нашата лична сигурност. Затова Финландия влиза в НАТО. Това е, за да подкрепим нашата лична сигурност, а не акт срещу някого, обясни тя.

Кувая добави, че за момента няма пряка военна заплаха към Финландия.

Но хората, разбира се, се опасяват от подобни изявления, идващи от официалните власти в Русия. Какви последици би могло да има, можем само да предполагаме, но не бива да се спекулира. Най-важното е, че ние сме готови да се присъединим към пакта, каза дипломатът.

Кристина Кувая заяви, че решението да се изпрати военна техника на Украйна, е било историческо.

"За първи път се случи да вземем такова решение. Има ясно тълкувание в международния алианс, че да се подкрепи държава, която защитава себе си, не те прави част от конфликта", добави тя.

Според нея трябва да се търсят диверсификация в енергиен план.

"Нашият енергиен сектор е много разнообразен и не е толкова зависим, както в други европейски държави. Нашето правителство работи активно за намиране на алтернативни източници и сме готови да се справим с последиците, такива, каквито ще се случат", заключи Кристина Кувая.

Новините от днес и със задна дата