сряда, 6 април 2022 г.

Четири нидерландски F-35 кацнаха на "Граф Игнатиево" за охрана на българското небе

  

Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия предислоцираха днес в авиобаза "Граф Игнатиево" четири самолета F-35. Те ще изпълняват задачи по усилена охрана на въздушното пространство съвместно с българските Военновъздушни сили до 31 май т.г., съобщиха от Министерството на отбраната.

Нидерландските дежурни екипажи, съвместно с българските си колеги, ще изпълняват задачи по зона за дежурство във въздуха, прехват, визуално опознаване и съпровождане. Българските военновъздушни сили ще продължат да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана NATINAMDS. Всяка една от страните ще поеме разходите за собствените сили и средства, участващи в дейностите по усилване на въздушната охрана.

Със свое решение от 8 март т.г. Министерският съвет разреши съвместното изпълнение на задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от военновъздушните сили на България и Нидерландия. При изпълнение на съвместните задачи по охрана на въздушното пространство Air Policing българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно. Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки от Източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана NATINAMDS.

Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия. Нейното предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса.

Участието на личен състав и техника от българските военновъздушни сили в съвместните операции по Air Policing доказва способностите на бойната авиация на България да действа интегрирано със силите на съюзническите държави за гарантиране на въздушната сигурност на страните от Източния фланг на Алианса, допълват от военното министерство.

Според правителственото решение от 8 март, в страната ни до 24-ти юни ще могат да се се разположат до 8 самолета и до 200 военнослужещи на Нидерландия. При участието си в охраната на въздушното ни пространство, дежурните самолети на Нидерландия няма да имат право да използват оръжие, включително за предупредителна стрелба.

Четири самолета Eurofighter EF-2000 Typhoon II от военновъздушните сили на Испания се приземиха в България на 11 февруари. Те изпълняваха задачи по усилена охрана на въздушното пространство (Air Policing) съвместно с колегите си от българските военновъздушни сили, като вече веднъж дори бяха вдигнати по тревога.

Новините от днес и със задна дата