сряда, 6 април 2022 г.

Франс прес: Сателитни снимки опровергават руската версия за убийствата в Буча / видео

 Светът осъди убийствата на цивилни в киевското предградие Буча - bTV  Новините 

Сателитни снимки, публикувани от американската компания "Максар текнолъджис", и анализ на фотографии, направени от Франс прес на място, както опровергават руските твърдения, че трупове на хора, в цивилни дрехи и открити в украинския град Буча, са били поставени там, след като руските сили са напуснали мястото, убийствата са били факт, още преди напускането на руснаците, предаде Франс прес.

Обвиненията за военни престъпления и за престъпления срещу човечеството (отвличания на цивилни, изнасилвания, мъчения, убийства, безразборно стреляне по украинки градове), независимо дали са отправени от украинските власти, от медиите или от неправителствени организации, се умножиха от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Русия отрича нейни военни да са извършвали такива издевателства.

На кадрите на "Максар", датиращи от средата на март, може да се различат няколко трупа на цивилни, лежащи на улица в Буча или край пътя. Украинската армия си върна контрола върху града едва преди няколко дни. Украинските власти обявиха през уикенда, че са намерили в Буча много тела след изтеглянето на руските сили оттам.

"Тези кадри с висока резолюция подкрепят неотдавнашните видеозаписи и снимки в социалните мрежи, които показват трупове по улиците на Буча, изоставени там от няколко седмици", се казва в изявление на "Максар".

Американският в. "Ню Йорк таймс" е анализирал също кадрите, получени от "Максар" от улица "Яблонска" в Буча, и ги е съпоставил с видеокадри на трупове по тази улица, направени на 1 и 2 април. Анализът показва, че много от труповете са били там най-малко от три седмици, докато руските сили все още са контролирали града.

Франс прес също е успял да се сдобие с тези сателитни кадри и по този начин да потвърди анализа на "Ню Йорк таймс" и ги е съпоставила с кадрите, направени на място в събота от екипа на агенцията, който видя там труповете на най-малко 22 души с дрехи на цивилни.

Много тела, присъстващи на сателитни кадри, предоставени от "Максар" и датиращи от 19 март, са в същата поза на земята и на същото място и на снимките на Франс прес направени две седмици по-късно.

Москва отрича категорично всички тези твърдения и уверява, че руското министерство на отбраната е открило признаци за фалшификация в кадрите, представени от украинските власти като доказателства за руските издевателства.

Постоянният представител на ООН Василий Небензя цинично заяви вчера: "Всички тези тела се появяват внезапно по улиците, лежащи на земята, едно по едно, кой отдясно, кой отляво, някои мърдат, други показват признаци на живот". Той добави, че става дума за инсценировка, организирана от "украинската военна информационна машина". Но анализ на кадрите, разпространени в социалните мрежи, като и на снимките на Франс прес и на свидетелствата на журналисти на място, отново опровергават тази версия.

В акаунта си в Телеграм руското министерство на отбраната подозира по-точно, че две от телата в Буча са помръдвали, като прави тези изводи на базата на видео, заснето на улица "Яблонска" и качено в интернет на 2 април. Но екип на Франс прес, който беше в Буча на 3 април, засне въпросните тела, които са неподвижни на същото място и в същата поза, както и на видеото.

Украйна и подкрепяните от Русия сепаратисти се обвиняват взаимно за експлозия на резервоар с киселина

Украйна и силите на подкрепяните от Русия сепаратисти съобщиха днес, че резервоар за промишлена киселина е бил взривен в Източна Украйна. Това може да е създало сериозна опасност за местните жители и всяка от двете страни обвини другата за експлозията, предаде Ройтерс.

"В Рубижне, Луганска област, руски войски удариха резервоар с азотна киселина", съобщи в "Телеграм" Давид Арахамия, един от членовете на украинската делегация в преговорите с Русия. Областният управител на Луганска област написа в свое съобщение във "Фейсбук": "Не излизайте от бомбоубежищата. Ако сте на закрито - затворете прозорците и вратите".

Луганск е част Донбаския регион, където подкрепяни от Русия сепаратисти се сражават срещу украинската армия от 2014 г. Въоръжените сили на самообявилата се Луганска народна република съобщиха в "Телеграм", че "украински националистически формации" са взривили резервоара с киселина преди да се изтеглят от града. Те добавиха, че експлозията е предизвикала изпускането на опасен облак от отровен газ.

Засега информацията за експлозията и кой носи отговорност за нея не е била потвърдена от независими източници, отбелязва Ройтерс. Западни правителства изразиха опасения, че Русия или подкрепяните от нея сили биха могли да извършат химическа атака в Украйна и да припишат вината на другата страната в конфликта. Москва изрази опасения, че Украйна би могла да употреби оръжия за масово унищожение.

Москва и Киев размениха по 86 души, съобщи руският омбудсман Татяна Москалкова

Русия и Украйна са извършили размяна във формат 86 души срещу 86 души, съобщи днес пред журналисти омбудсманът на Руската федерация Татяна Москалкова по време на работно посещение във Владимировска област.

"Последната размяна беше 86 срещу 86", каза Москалкова, без да уточни кой е бил в списъка за размяна.

Размяната на четирима служители на Росатом, които остават в Украйна, е била осуетена в последния момент. Москалкова каза, че четиримата не са били разменени, защото украинската страна настоява за огледално освобождаване на украински граждански лица, техният списък е предаден и в момента тя работи върху него.

Освен това, руската страна работи и за завръщането на моряци и шофьори на камиони, останали на украинска територия.

ЕС гони дипломати от руското Постоянно представителство в Брюксел

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че обявява за персона нон грата няколко дипломати от Постоянното представителство на Русия към европейските институции.

Той уточни, че ЕС предприема допълнителни стъпки в отговор на убийствата в Украйна, за които са отговорни Кремъл и руските войски. Незаконните и разрушителни действия срещу сигурността и интересите на ЕС и на държави от Общността, включително нарушенията на Виенската конвенция от 1961 г. за дипломатическите отношения, не може да останат без твърд отговор, заяви Борел.

По неговите думи изгонените руски представители са били заети с дейности, които не съответстват на професионалния им статус. Предвижда се днес руският постоянен представител в ЕС да бъде привикан за втори път от началото на войната в Украйна, за да бъде запознат с новите решения.

Рига и Талин обявиха, че отпращат десетки руски дипломати; Москва се закани да отвърне

Латвия обявява за персона нон грата 13 руски дипломати и закрива генералните консулства на Русия в Даугавпилс и Лиепая. Това съобщи днес латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс в "Туитър".

Той поясни, че решението е свързано с нападението на Русия срещу Украйна.

По-рано външното министерство в Рига каза, че снижава нивото на дипломатическите си отношения с Москва. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че отговорът на Руската федерация "няма да се бави".

Правителството на Естония също е решило да гони 14 служители от руското посолство в Талин, включително седем дипломати, и закрива руските консулства в Нарва и Тарту, съобщи днес естонското външно министерство .

"Не може в условията на случващото се в Украйна да говорим за продължаване на обичайните отношения, особено когато Русия сериозно нарушава международното право", заяви вицепремиерът Мерт Волмер.

И в този случай Захарова заяви днес, че "Русия ще даде съответния отговор".

Няколко европейски държави, сред които Германия, Дания, Италия, Франция и Швеция, вече обявиха, че гонят руски дипломати. Вчера Литва експулсира посланика на Руската федерация.

Новините от днес и със задна дата